Učitelj

Лица: Шеф који оверава рачуне. Благајник који врши исплату. Мењач. Потребан број радника који раде у фабрици. Од средстава треба купити кутију са вештачким новцем или од хартије направити стотинарке, десетице и динаре, За бележење и рачунање служе ђачке белешке за рачун.

Сцена

Четири радника полазе у суботу да наплате зараду за недељу дана. Сваки носи потврду да је радио и мора да је пре исплате овери шеф предузећа тј. да изда налог благајнику да изврши исплату.

Шеф је на поднете рачуне ставио свој потпис и упутио их благајнику.

Сва четворица долазе на благајну, уљудно се јављају молећи благајника за исплату. Благајник прима прву цедуљу и чита: Надница 38 дин. За 6 дана 38 Х 6 ==

Пре него што почне рачунати колико треба да исплати, моли остале ђаке у учионици да и они рачунају колико ће примити радник коме је надница 38 дин. а за 6 дана.

Рачунају: 38 Х 6— 228

Кад је благајник готов са рачуном пита остале ђаке да ли јен њима изашло 228 дин. — Ови потврђују и тиме је тачно проверена радња.

Сад благајник пита остала три радника да ли и они имају да наплате као и њихов друг. Кад су ови потврдили и предали рачун за наплату, благајник их умоли да им исплати заједно, јер нема ситна новца. Радници као добри другови пристају на ово и благајник моли све у разреду да то израчунају.

1 радник треба да прими 228 дин. Колико треба да добију 4 радника.

Рачунају 228 Х 4=— 912

Кад је благајник израчунао опет пита остале, да ли је и њима изашло 912 дин. Пошто се уверио да је тачно израчунао напомиње да им мора одбити свима по 14 динара за разне обуставе. Сви усмено рачунају да треба одбити за 4 радника 56 дин. тј. 14 Х 4==56.

Благајник се поново обраћа свима да од 912 дин. одузму 56 дин. обуставе, да види колико ће 4 радника начисто примити новца

Рачунају 912

56

856

Пошто се и о овом резултату увери, благајник изброји новац из касе и то 8 стотинарки 5 десетица и 6 динара тј. 556 дин.

Радници се опросте с благајником и одлазе на сред учионице, да пред својим друговима поделе новац. -

Деоба изгледа овако: Прво деле стотинарке и наравно сваки добије по 2 стотинарке.

Сад почну делити десетице. Пошто су имали да поделе 5 десетица а њих је четворо то свако добија по једну а једна им остане.