Učitelj

Даскал Сава је био приватни учитељ у селу Шопском Рудару у времену од 1880 до 1882 године. Арсеније Поповић, свештеник и познати наш национални раденик, приповеда да су његов отац поп Алекса и деда му поп Трифун довели овога учитеља да га поучава и спрема за свештеника, пошто су желели да се не угаси традиција њиховог дома, који још од 1780 године даје беспрекидно свештенике. Овај Сава је био њихов домаћи учитељ нешто више од две године, а после је прешао у Кратово, где је такође био неко време учитељ. Поред Арсена Поповића, он је поучавао у Ш. Рудару још 4 ђака, који су га хранили и плаћали му по 6 гроша недељно. Доцније се запопио, а по том закалуђерио и постао архимандрит. Поп Арсеније не зна одакле је био родом, али мисли да је дошао из Призрена. Овај Сава пешице је ишао у. Србију одакле се на исти начин враћао. Код народа је ширио националну свест и родољубље Содрећи људе да се држе Патријаршије и српскога имена.

Поп Салтир Бидиковић био је као мирско лице учитељ у школи Рибарске Махале у Кратову око 1880 до 1884 године. Његови синови Коста обућар и Димитрије учитељ, обојица настањени у Скопљу, не памте много о своме оцу, те не могу дати тачне податке о његовом службовању. Јован Шатевић, трговац, који је био Салтиров ученик, тврди да посигурно зна, да је службовао у времену које смо овде навели, даље да је тада било опо 100 ученика и да су поред њега били још и даскали Димитрије Поп Јосифовић и Никола Хаџи-Цветковић. Осим тога Салтир је био неко време даскал и у Злетову од 1884 до 1885 године, а после се је запопио за кратовску парохију.

Дане Ракић, родом из кумановског села Кокошиња, био је приватан учитељ у Шопском Рудару од 1882 до 1883 године, који је наследио даскал Саву. МИ он је поучавао поп Арсена Поповића, са још 6 ученика, а награда му је била иста, као и његовог претходника. Као добар Србин погинуо је у своме месту рођења, где је такође био учитељ. Пао је од руке бугарских комита 1905 године, а по наредби Јордана Спасевог, четничког војводе, иначе бугарског учитеља!

Пеша Боргов из Опиле где је и школу учио код Давитка Муминог. Био је учитељ у своме селу од 1882 до 1885 године. По занимању је био земљорадник. Он је у својству учитеља обављао и црквењачку дужност, а такође је помагао и месном свештенику као псалт.

Аралампије Поп Јовановић из Леснова, био је учитељ у своме месту у времену од 1880 до 1886 године.

Василије Алексић звани Василије Војсин, родом из Опиле. Савременик је Неше Ђорговог. Био је учитељ у кумановском селу Руђинцу негде око 1882 па до 1888 године.

Крста Јосифсвић. Рођен је 20 октобра 1865 године у Злетову, где и данас живи бавећи се земљорадњом. Школу је учио у месту рођења, код учитеља Антонија Малиновића, који је предавао и по српским уџбеницима, али како су Турци још у 1876 години забранили рад по школама свима национално истакнутим учитељима, то