Velika Srbija

В Е Л И К А СРБИЈА

СТРАНА 5.

БРСЈ 125

У Софији је примешен ратни суд. Пооле 10 сати у вечв кретан.е ео варошп је забрањено. Фабриие дувана у Србији. Јввљају и* Софиједа оу по нвредби мннистра финаисија установгене две фабрике дувана, једна у Битољу дрЈта у Скоаљу. Немачке дажи. Један немачки радиотелегрЈ м про тура лаж, како је војска генерзлајСаргј.; јнко взложена маларији, тнфусу и дизентерија, које је тешко сузбијати усдвд сскудзце у лекарвма. »Келн ске Новине* доносе о томе опширан извештај. То је ординар та лаж, коју најбоље деиантују слвдећа факта. Савезничке болнице имају по 1 постељу на сва«нх 10 људи, осиа трупних локара" по 1 лекара ва Сваких 60 постеља, по 1 болничара на сваких б постеља. Није било ниједног случаја обољеша од тифуса. А маларија од које је боловао веома незнатан проценат (25 на хи љаду) сузбијена је потпуно превентив нсм употребом кинана. Било је свега 300 случајева дизентерије. Осуда Либкнехтова. Из Амст^ рдама јављају да је вођа немачких соцајалзста Либкнехт осуђен на 49 мезеца робпјв и на губитак грађанспих права за 9 годиаа због повугааја <велеи«даје«. Грци у Њујзрку. Према вестима из Њујорка, грчха је кслонија у тој варошн пзјавила евоје аонероњо Вепигелосу и издзлв прокламацнје, позивајућп грчкц народ да глага ва идућпм избсрама за владу која ћо спјстл Грччу. Д-р Трифан. Д р Трдфоп прима од 3 — 6 часоза по подне у руекој болници. Вргаа цреглед на Рснтгеновим зрацима, Благодарност. Алекса Свмиб председник опшгинСки, приложио је Владгним Ксмесаргма 10 драхми, да се подеда сиротним ерпоким мзбеглицама. за нокој душе пов. Ниполе Ванића, начед окр тиквешког. Г. Тихомир Мвјатовић, секретар Начелства приложко је 15 франака 23. јула т. год као на дав годвшњице смрти његове мајке пок. Ленке, да се исто раздели свротним избеглицама. Г. Драгомир Брзаковвћ, школски нахзорник п* Вел. Орашја приложио је 20 дип. у срп. новчаницама на Пепов-дан оео год. са жељом да се есто употребн па одржпње школе у взбегличком догору. Владиии Комесарв у име оиротнех ерпоких избегдица и оаим путем изјавдују евоју »ахвалност дародавВДМа. Нз канделарвје Владнних Комесара 12, августа 1916. год. бр. 1082, 1053, Солун.

РДЗНС В1€Т^| ■— Еш леска оружана јахта »Заида« војг је ишла ка Александреш илублсда је. Мзгледа, да је потоп.кена.

— У Доњем Дому изјавио је Мак Кеиа, да је постигнун споразум са а* меричкии инлијардером Морганом, да овај енглеској влади позајми 250 милиона долара са 5 од сто и роком и солате од две тодине. — Јављају из Одесе, да стан>е генерала Поа не задаје впше нпмало брнге. — Породица Каземанова, која је тражила да јој се изда леш издајнинов ради сахране добила је одговор да по гакону од 1Б68. год. о смртној казни лсшеви погубљених морају се сахранитн у тамници пли на месту погубљења. Новац за Србију Обавештајни биро Сриског Црвеног Крста на Крфу известио је поштанско оделење Врховне Команде, да се новац за Србију може слатн само за ниже побројана места: 1. Аранђелован; 2. БеограТ ; 3. Чачак ; 4. Горњи Мнлансвац ; 5. Штип; 6. Јагодина; 7. Крагујевац; 8. Крал.ево 9. Крушевац; 10. Куманово; 11. Крива Паланка ; 12. Лесковац ; 13. Битољ; 14. Ниш ; 15. Обреновац ; 16. Охрид; 17. Паланка; 18. Пирот; 19. Прилеп; 20. Шабац; 21. Смедерево; 22. Ужице; 23. Скопље; 24. Ваљево; 25. Ве лес; 26. Врање; 27, Зајечар. За остала места у Орбији новац се може слатц само преко лица која се налазе у напред побројаним местпма, па ће та лица новац дОтичнима послати, пошто новчани са брађај поштом за друга места не поетоји, а банке којс врше исплату, немају својих фнлнјала у тм местимаОни којн су раније послали новац за места која не постоје у горњој ли стн добиће од поште писма са упутствнма штч треба да раде.

Са н"кш0Г Фронта Солун, 13. азгуста. — Ордски инашчан взвештај —

12. авгула. — У Моглени зродужују се борбе и наш притисак на целОм фронту, Бугари цОкушавају локалне противнападе који сстају л век без успешни. У прввоу Лерина зосде стрзхоаитЕх губвтнка и растројства Бугари су се ограничили на обичну канонаду. Један наш авијатичар, францускн п. поручник Теруен оборпо је јуче један немачкн аероплап после јаке борбе. Немачкн аероилан пао је у наше ли није у Могленн. Један немачки официр и један подофпшгр којн су бнлн у њему зароб.љени су. Офнцвр је рањенНемачкн комуннкеи стално престављају као д& су ввсови Џематјери у бугарски.м рукама. У ствари нс само Цематјерп већ и положаји далеко испред њега били су увек па су и сада у нашем чврстом поседу. ВрхоЕна команда има поузданих података да су бугарски војници масатрпрали на 1 не ухваћене војнике нли заостале рањеншсе у пределу Лерина. Док Бугари пргадужују сноја уобичајена зверства над нашим војницима, дотле хвихови зароб.љени ртањеници добијају најнезаслужннју пегу у луксузним ентлеским болницама у Вертекспу, ггридатим нашој војсцн које у

осталом бугарско-немачки аеропланн свакодневио бомбардују. Румунско бЈгарскм сукоб Букурешт, 13. августа. Сазнаје се, аа је дошло до сукоба између Румуна и Бугара на траници. Једна бугарска патрола убила је два сељака, а ранила три. Румунске пограначне страже ухапсиле су ску патролу. Ултиматум Румуније Букурешт, 13. августа. У овд. полетичким круговнна влада уверење, за ће Румуппја за дандва упутити Бугарској ултиматум. Савезначке операције Париз, 13. августа. На фрон^у Пикардије није било значајних догађаја. Прекјуче по подне једна нвиачка ди визиЈа покушала је офанзиву јужно од Естреа у збијеним редовнма. Јгдна немачка бригада нааала је зап. сд Лојекура бри' танске лини е. Јужно од Тиетвала борба је настављена и непријатељ се но цену огромних жртавн задржао у неким блементина, из којих ће бити лако иствран. Успеси последњих дана црипадају уосталом савезнччкој артиљерији, нарочкто насектору Зерман Довилер Ласиљи и у прав ц/ Лахона. На фронту Вердвна, Немци после свога фијасда не предузимају никако пешадијску акциЈу. На македонском Љронту притисак сазезничких трупа на Бугаре појачаза се сзакнм даном и прети да пробије цезтар бугарске војоке. Португалци за рат Рио д; Јанеиро, 13. августа Португалцн у јужној Америци упнсују се као добровољци за рат. Досад их је уписано ггреко 5000. Поводом пада.Горнце Талијани су овде приредили велнку машгфестацију.

ПОШТА Саопштења Г. Пвкола Ђорђевић, директор филијале Беогрздсне Задруге у Содуну пријавио је Краљ Ген. Консулату да му је украден 4. ов. мес. из џепа пасош оа другим хартијама. Краљ. Ген. Консулат оглашује стога овим т*ј пасош за неважећи. Из канцелавије Краљ. Сра. Ген. Консулата у Солуну на даа 9. авгу-

ста 1916. год. Бр. 2239. — Ана Додић, пошта 32, н«ка се ј&ви картом Свети Милошевићу. Пеш. поручник Стојадин Ђ. Плић да се јави своме брату Милану. Милорад Р. Мишић редов-занатлија нека одмах, по могућству још данас, дође у штампарију «Акв»роне>, улица Сафо, Солун; ради пријема једног па* кета и новца које је добио из Марсеља. Јавитн се г. Ђурашиновнћу. За Србију — Вдад. Т. Симић, учите*, обвезник чиновничвог реда, изветтава своју жену Драгињу, која је са децом оетала у Алексинцу, да је са свном Живојином здрав. Жикица је у Енглеској на шкодовању. Пера и Веља у Франпуској су, а Милан је овде. — Моли *а извештај о њој н дечици на број поштв 999, као и за место њеног становања због испраћаја иовца. — Стојадчн Јанковаћ, арт. капетан бр. погате 414, цига жену Мицу Ст. Јанковаћку, Београд Кочина 47, како је са здрављем она са децом. Иду ли деца у школу, где се сада са децом нзлазп. Је лл добила новаца и колико послатих одавде. Иди код мајке у Ужицу. — Гезерзни нешад. поручник Милош Р. Стојшнћ, извештава свога оца Рајка Стојшнћа иг Салаша нођајског (Мачва) да је са Милутипом жив и здрав и гражи одгов-р пошта бр. УШ У ието време извештава да су са њим живи још и ови; Андрија Бека, Драгић, Мвћа и Пера Чупић, Никола Копрић, ћанта Ваезљевић, Живан Глигороваћ, Махаило. Љубо, Лазар, Никода, Пајз, Миладин и Којнца Јадрански, Ђурађ Марковић, Љуба, Лу> ка, Груја, Јоца и Лац* Достанић, Пера Матнћ, Милвн, Чеда, Драја, Илија Л. и Душан Лукић, Станоје Бошковић, Душан, Владпмир и Милован Стојпповић, Андрија Ковачевић, Михаило, Јован, Дутан, Живан, Матија Чеда, Ова, Дсбрссдв, Ђока и Милан Туфегџић, Владимир, Милан, Дроја и хГлекса Мвловаковвћ, Ђурађ Радовановић, Лука и И:?ко Јовановић, Драгутин Радс авд, вић, Драгутвн Наотић, Паја Тодооовић, Или]а Милисав, Драгонир и М*рко Ђутић, Сввтозар и Петар Петрсвић, Павле Цвејаћ, Сават^је Тришић, Стојадвн Грујић и Михајило Трвввћ. И* Митровице: Влада Цветковић, Андраја и Младен Марковић, Ђока Жавановић, Никола и Илија Милованчевић, Живко Остојић, Никола »Прћа« и Митар абвџија, Радован Бугарски, Лаца, Ниџа, Божа, Рајко и Вдадисав Рибарац, Живан Чолушић, Мојсило Ерић и Ивко; *з Дреновца: Сганисав Савковић и Владисав Гај*1, Душан поп Јоцин. Сава Ђекић, шофер, извештава своје у Куршумлији да је здраво као Милорад, Малиша и Гига. Кум Жика Ву* коичић у Француској.

I

Судбина је ваљда хгела, да у ред многих злосрећника спадам и ја, да и мој дом задеси највећа удар, а у тренутку кад смо на ирагу за нашу милу отаџбану, да наше миле н драге обрадујемо и слободу вм донесемо, ја добвх тужну вест, да је моја накад непрежаљева и добра супруга

ДРАГИЊА

цреминуда у Пвраћзну 5. јуна т. г. поолв највеће муке и боде иод вепријате.љем, тугујући за изгубљеном огаџбином н слободон остазнвши троје ситне п нејаке дечице, без игде ичега да се под непријатељем потуцдју од немила до недрага. Ову моју тужну ввст саошптавам ородницвма, друговима, пријатељина д погнанпцвма. За навек ожалошћен сунруг, ТПХОМИР МАРНЋ, нолдц. пнсар ор. аараћ. деда: Љубодраг, Милан н Видосааа.

бугар-