Velika Srbija

БРОЈ 292.

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3.

гавку. Шавцмилер се је покакао човек неспособан ва уавља. Клаш Мартанецје човек

којн ужава велико поверење кок Немаца јер желв да разоружа Чехе.

ј-^.јс .... х г«&±јвкшшв ДНЕВНЕ ВЕСТИ

вмаН^ Ручак јСолунуПБр. боЗ 28. јануара На свечаном ручку, који је ^917. год. ционална влада у Солуну при ОдГбвар ГРЧХв ВЛЗД0 америчкој.

цила у част енглеског изасла 1ка и о коме смо јуче јавичи, |всуствовали су између осталнх: аерал Милн, команхант енгле ах труна, г. Радислав — ге ј рални енглески консул, енглегенерали Ке и Кларк, ен^ски адмнрал и његов помоћ г као и многи други виши. Елески официра.

Из Атвне јављају да је одговор грчке владе на америчкуноту предат јуче г. Дроперсу, посланику Сједпњевих Држава на грччком двору. У њој се каже да је Грчка приморана да се пријатељски по наша према Немачкој.

Мера предострожкости.

Шз ЊуЈорка јављају дв пет

Споразум и ГрчкаИз Атине јављају да је Лам

Вжнаца немачког порекла, који Ш извршили орве формалносги о Шгуралазирању, склоњени су са јсаде лађе „Сенека" која при

брос саопштио новинарима да

наје примио никакво саопштење односно дизање блокаде. »Хестеранв* пише: да мвнистри . . Споравума траже предају 52. пуВкт фннанспјском секретаои 1 ату ■ . . , шака. ■која Јв чувала америчке обале- . . Генерал Филвпе путуЈ« данас Ов Је мера Јако импресаонисала „ за ЛарисуВ поморске кругове који веруЈу ■ ће се и даље сличве мере у- Прва амврИЧКа Жвка ПО■Ф ебити - сланнк.

Из Вашингтона Ј‘ављаЈ‘у: Мис Жанете Ранкинз коЈ‘а ј‘е изабрана за посланика у америч ком парламенту приспела је у

ди иввесног саопшгења. ПозиваЈу се, да предстану кан целариЈ‘и Владзних Комесара на дан 31. ов. мес.: Петзр Трајко вић и Влзда Танксковвћ, свеште ници из Тетова, Марко Петровић и Илија Дојчиновић, учитељи из Тетова. Душан и Бора М. Коцићи ез Прокупља да своје адресе Ј‘аве Срећку Тешићу делегату Мвн. Финансвја у Солуну. Г. Тихомир Погачаревић, професор из Тетова позива се, да пресгане канцеаарвјн Владиних Комесара ради извесног посла, с позивом на Бр. 337. Из Канцеларије Владааих Комесара 27. јануара 1917. годнне Бр. 320.

да у Аустрвји. [Из Рима јављаЈ‘у: Из пасама 1ја долазе из Прага, ввди се да жене чекају целу ноћ оред ^-ацинима ва би нримиле мало с Р ест0НИ[! У требне хране. Освојење јеРу^ То Ј е п Р ва жена ~ п0сланик Ннвје нроузроковало велико ра- ко Ј а Ј е У шла У ^рламенат. Г ђи Вгарење јер све што се је тамо ца Жанета Ранквн Ј е Д 0кто Р Н Р*■пло испослато је у Немачку. ва и гма 34 говине * Њене колеге 'су је врло леао примиле пеауканли у Мосхви. „ ■ г . г, Г1 ; УхваЂзм злочинац. »13 Петрограда ЈављаЈу; Чла- 1 но и америчке колонвје у Москви, : Из Лондона јављају: Ухапсили ■зажЈва јући, у једном коминпкеу С У У Амервцн Јохана Кровна, о “амаи своје задовољство због коне се У почеткУ Р ата иното кида дапломатсквх односа са тово Р вло ' За време вечере катомачком, казали су‘. »Ми смо личквх епискона у Члкагу, Јо ћвн што нам је сумаренска хан их Ј е по сл У ж и° супом у вја дала прилику да манифе к °ј°ј Ј е било отрова. Један је јеао своје скмаатије према °® одмах умро а други су ама Споразума*. се онесвестили. Полиција га је ухватила на делу у ресторану када је услуИПозгваЈ’у се сви српски пода жио з»трованим јајима клиЈ'ента који нмвју непокретнвх до- рестсрана, двректора једног чегЈЈјр' 1 на тервторвји Грчке шког листа ‘Новас* кој’и Ј’е вр 5 њихови пуномоћници да шио велиК у пропаганду у СЈеди шстану Генгралном Конзулату аеаИ11 Државама против Немачке. аљевине Сдбије у Солуну ради Истрага је пронзшла да ј е Јо ајаве њихових имања и тачног и _ 1 хан Кровн у ствари Немац и да ■рначења где се иста налазе. г> __ с се зове Внлхелм Форет. ■Предње је потребно учинвти у што краћем року; у интересу Позквају св. самих сопственика. ; Г. Илвја Пецић, народн* поИз Канцеларвје Краљевско сданак, поива се да ивволи допског Генгралног Консулата у ви нсд Вл&дииих Комес.гра ра-

Да изволе предстати овом Ге нералном Консулату радн изве сног саопштења: Г. Г. ВасилиЈ’е Ристић, Дра гвња Симићева, Наста М. Ни колвћка, Тома ЈанићиЈ’евић, Сло бодан Дељевић, Коста Васиљеввћ в Љубонир Аћвмовић по бр. 223. Давид Карвћ бр. 3952, Љубица Краљеввћка бр 288, Анђелвја Недићева бр. 286, Душав Ара повић бр- 511, Јовзнка Костојевић пасмо, Никола Коњевић бр. 544, Властимир Попогвћ бр. 466, МвхаЈ'по МарЈ’зноваћ капетан писмо, Александар Квшпатић бр. 551, Јосиф Мизрахи бр. 485, Бла жа Поповић бр. 465, Настас КузманОввћ бр 523, Душан Парвводвћ бр 293; Давид Алканати бр. 456, Радмило Поповић писмо а упутница. (телеграфско I одељење). Из Канцеларије Краљевско Српског Генералног Консулата у Солуну 28. јануара 1917. год..

ВАЖНЕ ВЕСТИ

Мадрид. — Јављају, да је немачка влада допустилг нов рок од 48 чассва, да би лађе могле доствћи неутрална пристаништа. Атина. — Јављају из Јањине‘. »Италијанске трупе окупира ле су у Еаиру варош Ерсеку и грвд Делввнаки. Јањина. - На захтев Савезничках конзула овдашњи тур ски кокзул добио је наредбу да отпутује. Аустријски конзул на захтев Савезничких посланика отпутовао је већ пре 2 месеца.

,,Велика 0р6ија“ прима огласе по умереној ценн.

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ С& нашег фронтгч — Сроскв »вака-гад *в*еш»*ј Солун, 29. јавуара 28. јануара ништа значајно. Игјава Таие Јоквсиа Лондон, 29. јан. Г. Таке Јонеску изј»вио је •Морнинт Посту**: ‘Закључвти мир, била би највећа лудорија коју би савезници учинали, јер Ј’е оштета за учвњене жртве потребна. Ако неутралне држвве одбаЈу да учествују у одбранв права РумуниЈ’а ће продужвти борбу док неприЈ'ате.љ не буде са свим сломљен“. Држање аустрије Берн, 29 Ј'ануара Регервисано држање Аустро Угарске у америчко нем«чком сукобу, проузрокује разве коментаре у политичким крутовима. Она је склона да избегне кон фликт са Амераком. Говори се сада да с« дуго колебала да о добри поморске мере које Ј’е немачка предузела. Рат јв немзбвжан Њу-Јорк, 2д. јануара »ЊуЈорк Хералд» цени да Сједвњене Државе не могу више избећи рат. Шпакске мерв Париз, 29. јан. »Хавасовој Агенцији« телеграфишу из Мадрида: Шпанска влада поднела је парламенту законски предлог, којихМ се она овлаш-ћује да предузме све мере, које сматра за потребне да би парирала садашње политичке околности, као нове кредите или војне мере. Заштиткинтераса Лондон, 29. Ј'ануара. Швајцарска се првмила заш тите внтереса немачквх поданика Шведска влада је се примила заштите внтереса немачких пода ника у Мисеру и Русији, Холанд ска у француској зони Марока Шлавија Ј'е предузела заштиту амервчких интереса у Немачкој као и румунскпх и српских Потопљена америчка дађа Лондон, 29. јан. Америчка ла^ђа »Чарлс Шел« потопљена је јуче од једног немачког сумарена. Акцнја Јужне Америкв Пар«8, 29. јан. Твлеграми приспвли овамо иа сввх преотоница јужно-америч« ких држава јављају, да оу све њихове владе решене да узиу активног учешћау рату на странд Савевника. Изјаве Бонара Лоа Лондон, 29. јануара Говорећи јуче у Лондону рекао Ј’е г. БонарЛо, министар финансија: ‘Никад братавска флота није имала такву превласт над морииа, као у овом рату. Енглеска ратна марина превазишла ј’с очекввања, Без ње би Савезницима бипо немогуће да наставе рат и упркос ј сумаренема, оиа ће обезбедвти победу. ‘Сви духови државе раде да се отклони суиаренска опасност. Убеђени смо да ће суиаренски рат у 1917. г. вмати ксту судбвну као в у 1915,».

ТА Зг С^бнју

— Коотв Јованознћу трговцу и председнаку оцштине — Рача крагујевачка. Хвала ти, драги кума Коста, на жгвештају преко новвна о мојој’ нородвци, ааи те лепо молви да ме вакнадно извеатЕш опшарнвје о томе где се аалаги моја фамилија и јеоу ла сви члановн жива и здрави нарочито деца. Помози их волико си у стању. Ја сам вдрав и ове вао погдрављам. Света Марвовић, нарвдник, пошта ХП. — Николи Мвхајловићу трг. Јагодиаа. О Мвлутину до данас нвшта не могах сазнатн сем да ;е дошао до Скадра. Раепитиваћу и даљв. Све вао мвого поглравља н воли, децу љуби ваш Сввта. — Косари Ж Матвћа — Ћуприј‘а. Бора, Тома, Божа, Нзвола, Ђока и ја гдрави смо. Погдравља те и љуби твој Жнва. — Стојан Стојановвћ кројач из Зајечара взвештава жену Милеву као к свнове да је гдрав. — ДиМнтр«Ј’е Лукановић вагавџгја нз ЗаЈечара вгвештава жену Лепооаву да је »драв.

Ј

реоторана »БЕОГРАДА-

могу ое добити речницн српске француски в фрмнЦуоко-орпски, џеана календари, »8а помолу« од Иве Ћипика, »Са ср токог фронта" рд Ђ Лагаревића.

једне лепе април в.ћ* у неоми и пријатном раг

ГО а ДЈ ГО ј ноћи на Крфу, Еада ]в у ге — п?бд вечеру — наш до а попа Лаза цело друштво :аоложио свиј°м песмом. Ко ндант пука б«о је толико за зољан, да је погвао после ве ре воманданте батгл,она на једну чашу вгна. Друштво бвло весело и раоположено. 1 за је чеото прекндао рагговосвојом песмом, и сви су га д« слушалн, јер је пекао и по и оа осећајем. Т°га вечера рочато је био раоподожсн 1 Д рагговор преотме пеему потек мен«; »Капетане, да л«

он ]ој ]е

]атеља м познаника, гОЕОру. јподлегао. Од тога дсба попа више ни ј Добри свештенвче Лаго, во јо гапевао. Молио сам га Да појдео си Србају свлно. Љубио си ноки пут гапева, алв је он са јје душо« свештепзка и служио мо одговарао: >Да ми је да нде-1 си војоци твојом свештенкчком мо са Крфа блаже Србвјн, лвк- ј дужпашћу на сваком кораку. 0 таџбвна ће ти бвтв гахвална што сн у службн Њој свој ж и

гапевати и

шо бв МИ бидо и ала овако нешто сам тужан Пув је дошао п у Солун, до шла је и објава рата Ауотро Угарокој оц Румунаје, али је наш п°аа Лазо увек био »ами салев и своро увек тужае. Жуд*о је за Србкјом. Желео је да се иде напред. Кад се пук кренуо за Битољ

ја с»м на једно] желегнкчко] нксам што год оорнмотио«, ајсганиаи пона видео, да је сав д му ја клжем: да његова пе-'блнжен што иде у своју м«лу ■* геди св»ма и да у његовој Србију, ала му то гадовољотво ввдој нарнви ови ужввају, он није дуго триј *ло. Болест га је овег »есм°м рагговор преки јгахватила и брго, врло брзо, на

САОПШТЕЊА — Петар Ђ. Шашић, наред, п. бр. 8о 1» моли за њихозе адI • и тако је се остало до иолм игненађење оввју његоввх прн јресе неш. кап, Ма н у Р. Дебељ-

а пстомотво ће времена оцоми

вот положво, те *а вечига њат*. Твоји пријатељи и погнанвци увек ће те ое радо сећатв и у леаој усаоменв вадржати, џ нај више твој нрвјатељ Положај. Радивојв п Томић.

коввћа, Борисава Ј. Човгћа пеш. поручника и Јевту Миљковаћа. — Светозар Стојадиноввћ, пнаредник болничар чете п. бр. 216 моли свакога ко шта зна о Ми ј а Ј Л У Манојчоввћу рањенику иј пука бр. поште Зс., да га изве сти. — Вукосав Ж. Мелорадовић, 3 зав°јвште п. бр. 801 моли псш. капегана Миљка В. Танасијеви ћа да му јави зна ли што о ње говом брату Тејосаву. Моли и круге да га извесге ако што анају о њему. Бошко Стефановић, ред. б°лн., Енгл. Српска Болнвца бр. 2, мо ли свакога ко што зна о његовом опу Сташи Стефшовићу, е вакуисаном из Вертекопа у једну солун. фр. бопннцу да га известв. Мвлорад Перуничаћ, рсдов, да јава своју тачну адресу болнич.

Радвсаву Чакајцу — срп. болнипа — Зејгинлик, пошта број 502, да би му послао карту од мајке. — Љуба Поповић иржкњер, «а јава своју тачну алресу уредн»штву и г. Јовану Алексићу, проф. хотел »Астораја*— Ниц* (Алпес Мерихинес). — Рањеник Ранко Марјавовпћ редов хаубич- батерије, да се јава брату Рајку Марјановићу редову, пошта 603. — Ђак нареднвк Таса С. Ђорђевић, касарна де ла Либерте Бизерте, тражи брата »рт. пор. Љубомгра Ђорђевића. Моли сввкога за ИЈвенпај — Панта Ј. Петровић ппоруч. пошта XVI моли свакога ко што 8на о његовом брату Пауну Пвтроваћу из посл. одбр. старлда, дд га взвести.