Zavod za statistiku

PREDGOVOR

Ovaj Statistički godišnjak razlikuje se od prethodnih izdanja po tome, što je dato više mesta rezultatima rada Opšte državne statistike iz oblasti demografi|e i privrede.

Osim toga, obrazovan je u III delu nov odeljak „Građevinska delatnost“, Koji obuhvata, pored podataka prenetih iz odeljka „Saobraćaj“ (izvršeni tehnički radovi), i nove tabele o privatnim građevinama.

Od periodičnih tabela izostavljene su samo one kole su objavljivane više puta, a promene su, međutim, neznatne.

Statistički matcrijal koji se sada prvi put objavljuie u Statističkom godišnjaku uglavnom je sledeći :

U 1! delu (Konfiguracija i klima) nova je tabela o vetrovima.

Deo II (Stanovništvo) u prvom odeljku sadrži rezultate popisa od 31-Ill-1931 u pogledu zanimanja i socijalne strukture stanovništva, kao i podatke o unutrašnjoj migraciji po banovinama odnosno po glavnim gradovima. Treći odeljak upotpunjen je novim tabelama o kretanju stanovništva, naročito podacima o smrinosti odojčadi za period od 1931—1937 po banovinama, a za period 1934—1937 po srezovima. Ža isti period dati su i novi podaci o Živorođenoj deci, zakonitoj i nezakonitol, po srezovima. Otsek o iseljavanju dopunjen je sa četiri nove tabele, a podaci o državljanstvu ргеuredeni Su.

U III delu (Privreda) u odeliku o poljoprivredi nove su dve tabele sa podacima о lovu. Odeliak „Industrija i zanati* dopunjen je novim tabelama o broju tvornica, dok su podaci o zanatskim radnjama iz odelika o trgovini preneti u ovaj odeljak, a dodata je i nova tabela o krefanju zanatskih radnja. Tabele o izvozu i uvozu u odeljku „Trgovina“ potpuno su preuređene i znatno proširene, ier su glavni trgovinski predmeti iz]oženi po pojedinim državama.

U IV delu (Kulturno i moralno stanjie} odeljak o prosveti obuhvata nove podatke o štamparijama. Odeljak „Zdravstvene prilike“ dopunjen je podacima o bolnicama, zdravstvenom osoblju i zdravstvenim opštinama. Novi su ovde | podaci o duševno obolelim i o smrtnosti od tuberkuloze pluća (po srezovima) za регод 1934—1937. Odeljak o zaštiti i osiguranju radnika proširen je tabelom o broju osiguranih radnika u periodu od 1932—1938. Odeljak o kriminalitetu dopunjen je tabelama o osuđenim malioletnicima, osuđenicima po starosti prema vrstama krivičnih dela i o uslovno osuđenim.

U V delu (Državno ustrojstvo) uneti su rezultati izbora za Narodnu skupštinu 04 11 decembra 1938, zatim spisak okružnih sudova po broju stanovnika i tabela o naplati državnih dažbina,

Beograd, septembra 1939,

Načelnik Qpšte državne statistike

Dr. R. Andrejka