Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

90 92. Конвенција о пловидби између

су нужне за управљање паробродом, бродом на једра, на весла или сплавом, и да је, према томе, добио дозволу било за једну или за више ових категорија бродова. најпосле назначење вода на којима је нађено да је ималац способан да управља реченим бродовима. Овај патенат даваће се само лицима која су искусна, доброг владања и која су, на нарочитим испитима, полаганим пред јавним вештацима, дали довољно доказа о спосоОности својој. 'Гако издан патенат овлашћује имаоца да управља свима бродовима који иду у категорију означену у тој исправи, и који припадају земљи у којој је добио патенат свој.

(Свакој страни уговорници остављено је да дозволи или да не дозволи да овим ородовима. управљају спроводници који имају патенат с друге стране.

Бродарски или сплаварски патенат одузеће надлежне власти оне земље која га је дала, у случају кад би се увериле о неспособности имаоца или би нашле, у интересу одржања реда и јавне сигурности, да му ваља забранити право да броди или да сеплавује.

Члан УП.

Осим патента прописаног у члану У, пароброди ће имати уверење о резултату издржане пробе којој је надлежна власт котао подвргавала. Поврх тога, на одушци за сигурност на котлу, као и на полугама његовим, ако их има, удариће се, старањем надлежне власти, жиг у видљивим словима.

aa yaya бај тање