Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

ЕШ КЕ

Србије п Аустро-Угарске 1852. 91

тате МАПИ

На водама које чину границу између земљишта српског е једне, и земљишта монархије аустро-угарске с друге стране, неће се узимати никаква дажбина која би се оснивала само на факту пловидбе, нити икаква царина на еспапе који се налазе на бродовима.

Но изузимају се таксе које ће бродови илаћати на пролазу кроз слапове (катаракте) између Молдове п Турне-Северина, кад се изврше радови који су намењени да отклоне сметње које ови слапови чине пловидом.

Наплаћиваће се само:

а) царине и трошарине одређене унутарњим законом или уговореним одредбама за увоз или извоз ; при свем том, превоз водом не може бити потчињен условима мање повољним него што су они кад би еспапи ишли сувим;

0) таксе за употребу извесних јавних завода као што су витлови, ваге казуци и друге грађевине пристанишке, магацини итд; или за учињене службе, као што је пилотажа, отварање мостова и устава, итд.

Што се тиче наплате такса поменутих под 6) се бродовима и еспапима двеју страна уговорница поступаће се, по утврђеним и јавним тариФама, на нози савршене једнакости и ни у ком случају мање повољно него с бродовима и еспапима најповлашћенијег народа.

Но ове дажбине наплаћиваће се само у толико у колико су употребљавани ови заводи или ове услуге. Код завода који су нови или који су суштаствено и с великим трошком поправљени, дажбине које имају да се наплаћују за упо-