Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

120 25. Монопол соли 1882.

11-то. Предузимач ђе дужан бити, да плаћа поред монополне таксе и ђумручину, регал на со и све споредне ђумручке таксе по садашњим законима.

12-то. Шредузимач ће дужан бити, да о увозу и продаји соли води тачан рачун и добро уређене књиге, које ће се књиге министру Финансије, кад год он то захте, на увиђај ставити,

18-то. ПШредузимач је дужан, да предузме све што је нужно, те да његови потчињени купцима по правој и тачној мери одмеравају. За свако не тачно мерење од стране каквог потчињеног предузимач одговара не само оштећеноме, него и према држави и казни ће се за сваки доказани случај са 1.000 динара новчано.

14-то. У преписци са властима српским иу саобраћају са публиком предузимач се мора служити српским језиком, а исто тако п његови органи.

15-то. Пошто је у Србији динар главна монета, то ће купци по динарском течају чинити предузимачу све исплате; као што ће п предузимач према нашој публици обвезан бити да тако исто чини.

16-то. За зграде п магацине потребно земљиште уступиће држава предузимачу у службеност бесплатно где га има; а где га не би имала, ту ће га предузимач сам прибавити.

1'-то. На годину дана пре него што пстече _рок уговору имају се стране уговорнице сагласити: хоће ли се и на даље од уговоренога рока ова повластица продужити или неће. Разуме се, да се она продужити не може без нарочитог законодавног решења. У случају престанка влада ће бити дужна да прими од предузимача со, која се затече непродата по цени, о којој се учини