Zemunski glasnik

— Из Фиоренције јављају да се отварање скупштине одлаже до 11. Јануара п. р., јер је последњих дана страшан снег иао тако, да су хмноге главне пруге лсељезничке између горње Италије и Фиоренције порушене. — Министарска криза заиста ностоји у Атини. Мисли се, да ће доћи на кјјмило Булгарис, као најувиђавнији д])жавник грчки. А Комундурос уступа, јер се краљ не може да сл -Ожи с његовом ратном иолитиком. — Грчка влада спремила је скоро ту две лађе американске, којеје купила, да их навезе у Еиир. На један пут се догоди експлозија, и ла1)а се распадне на двоје. На лађи беше 73 лица, међу којима 32 механичара, већином Енглеза, 7 ОФицира, а остали беху грчки матрози. Оредња лађа одмах је потонула, а с њоме и људи. 50 их је спасено. На лађи Бубулини било је врло скупоцених опрема ратних. Лађа је била са 22.000 Фунти Стерл. осигурана, а већином и терет њезин. Енглески зналци у тој ствари, мисле да је то само од себе дошло уналењем каменита угљена, а тога је у лађи много било. — Познати пољак Чајковски, а сада Садик-паша добио је допуштење, да може купити чету самих Пољака, што би се на Балкдну борили. — У Паризу издао је неки паша предлог о реФормама у Турској, и упутио је то на нолитични, дипломатски и новинарски свет. Сада се о томе много тамо разговара. Пре шест месеци он је изгнан из Цариграда, а служио је Турску 25 год., час као велики везир, час као министар иравде , а час као намесник V Босни и т. д. Он вели међу осталим, да не пате од самовоље турске само Хришћани, него и сами Турци, и вели да треба реформе из темеља. — Позната су чуда, што их Фенијанци у Енглеској чине. Па сада се зна и о нападају њихову на кулу Мартело, и о отимању оружја у Корку. Знаменито је то код њих и управо мора се човек чудити, како хладно и мирно врше они свој посао. Код куле није било до душе никакве опасности. У посади беху само два артилеријсте , једна жена и више деце. Баш су седели за столом, кад на један пут неколико гарави дечака рупи унутра и револвере потегну на њих и запрете им, да се не мичу док они посао не сврше и док се јеДан сахат не удал>е. Што је било барута и пушака ч)диесу, и мирно оду. Но одважније дело беше оно у Корку, кад су ору-

жје отимали, јер то беше у по дана и то у најживљој улици. Полиција је одмах ирискочила, али свезаман. Шесторица њих ушли су у дућаи а двојица су на вратима стражарили. Однели су неки 60 револвера. — У Корку, јављају, украдено је 25 буради барута из нрииатне трговине. Барош је с тога у великој бризи.

ТРГОВИНА И ОБРТНОСТ. Б е ч, 30. децембра. (Телеграм.) Банатска шеница (у Бечу) 88 ф . 7.75, 89 ф . 7.85, (у Ђуруј 89 ф .' 7.70, (у Визелбургу за готово) 87—89 ф . 6.90, (у Будиму) 87 — 89 ф . 6.90. Раж (у Вечу) 80 ф . 5.—, 81—82 ф . 5.25. Јечам (у Бечу) 72 ф . 3.65. Зоб (транзито) 44 ф . 2.12, 50 ф . 2.32. Промета беше 40.000 мерова. М. П анчево , 28. дец. Због празника, а и због тога, што је зима напрасно попустила, раскаљаше се путови тако, да су нам довози у иоследљем добу веома слаби били те с тога не могаше житна радња онако нгива бити, као што би то ирема бољим извешћима, што нам са горњих пијаца подолазише, била. Обе ове околности Пак ироузроковаше, те се цене свима врстима ране побољшале. Изнимку од овога чини само јечам, који је и при слаб им довозима јако изнемарен. Цене су ове: Житу од 4.75 до 5.25; наиолици од 3.20 до 3.50; кукурузу од 2.40 до 2.50; зоби 1.60; јечму 1.70 до 1.80. Јуче имадоше оба наша трговачка гремаума на иозив г. Ј. Касагшновика, који се од пеколико дана овде бави, скупштипу у ствари грађеша ремо]жера. Г. Касапиповић разложио је ири тој прилици у смислу свога програма све користи, које би грађењем реморкера но нашу трговину како са моралне, тако исто и са материјалне стране биле. Као радосну вест могу вам јавити , да се нужда остварању овог подузећа у нуној мери спознала , и да је идеја коју су г. Касагшновић и друг иокренули, свеошитег одзива у нашој вароши нашла , тако , да је већ до данас 105 акција по 1000 Форинти уписано, а сва је прилика, да ће се још 20 до 30 акција 4 овде и у нашој околини издати. Како је тиме главни теме.в положен, смемо слободно рећи , да је оетварење овог пројекта обезбеђено, јер са иоуздаљем очекујемо , да ће и друге српске вароши овоме ири меру следовати и у коло овог ио напту трговину тако важиог подузећа ступити.

Наш трговачки свет, који се, ступивши са близу иоловином нужног Фонда у ово удружење, као главпи основач српско-хрватског реморкерског друштва сматрати може, иримио је рукован.е даље иницијативе на се и изабрао је одбор, који ће позив за уписивање по нашим крајевима разаслати , правила за то нацртати , и све нужне кораке чипити, како би се подузеће што скорије оствај)ити могло. У главноме елужиће програм г. Касапиновића и друга као основ. вредност акција одређенајепа 1000 фор., Ван тога издаваће ду се и полутине од 500 Фор. од којих2 један глас дају. Што се даље у овој ствари радило буде, известићу вас одмах. Б е о г ]) а д, 29. дец. (о. д.) Трго;шна неће ожив.вети пре, док не почну лађе радити. Јуче је донловио из Базијаша пароброд жељезничког друштва, и одмах се вратио опет с једним шлепом. Дућанџије пазарише прилично п]>ед свецима, друге радње уопшге слабе су, и цене продуктима, изузевши неке, само номиналне. При слабо.1 довозу нлаћа се жито 110 до 112, јечам 60 гр., кукуруз 80 гр. 100 ока. Траже се маторе овчије и особито козије коже, онима је цена 22, овима до 28 гр., јагњећима пак 14 гр. Мает купују ока но 6'| 2 , лој 7 'ј, г().- Пе )(,('!)<*([ мед по 3 '-ј^- рр,, шљиве 170 гр. 100 ока. Вино 65 до 70 гр. врло добра роба. Ракија од 8 гради по 50 пара ока. Слаба беше ове недеље и нОвчана радња. Дукати за ])убље 60 "| 4 гр., за банке 5.74. Дисконт. меница за Беч 6°| 0 , за Пешту 9°| 0 . Смедерево, 28. дец. (о. д.) На нашој пијаци слаба је радња са раиом. Сав промет беше за недељу дана 25.000 ока. Жито се куиује но 114 116 I 1 ]).. раж ио 64—68 гр., јечам 58—64 гр. , кукуруз 65 гр. г Гражи се јечам за местну потребу-. Од брашна мало долази на пијацу, јер воденице не могу радити, а сувача на близу не нмамо. Пред свецима бакали добро пазарише , али болтаџије слабо. Кирија из унутрашњости већ је до крајности скупоће дошла ; шиекуланти морају из удаљених места погодити кочијаше, да им доносе робу и жито, шго је већ куиљено. 3 е м у н, 30. дец. Цена рани: Наполици 4.80 до 5.—, јечму 2.80, зоби 2.10—20. Дућанске радње бултаџијске и бакалске такође бијаху елабе. Једна лађа растових дрва истовара се сад. Дрва су врло добра и иродају се по 10.50 хват. II. Ј.