Zemunski glasnik

158

риште, нов монуменат племените тежње кнежеве за просвету и образованост. — Овдашња певачка задруга даје сутрау Недељуу корист једног на страни учекег ее [сиромашног ђака концерт у дворани код „Српске круне." — Сваки час се очекује, да њено величанство пресветла царица наша усрећи домовину са новим плодом. — Иредлог закона о грађанском браку примљен је и од горњег дома царинског већа са вишином гласова. Овај закон рушиједно од главних определења конкордата. Бечлије су ус .БОд тога осветлили варош од радости. — 12. Марта завршиле су делегације своје седнице. У обема делегацијама изјавило је министарство, да је Њ. В. цар закључке њихове век санкционирало. У последње време ишао је посао много брже, него што би се човек по смутном и тешком почетку могао надати.

ТРГОВИНА И ОБРТНОСТ.

Беч, 16. Марта. (Телегр.) Шеница у Бечу. банатска, 88-фунт., 7.— мархФелтска. 89-Фунт., 7.— ; у 88-фунт., 6 85, 87/8-фунт., 6.90. Раж у Бечу: СЈовачка, 80-Фунт., 5.—, маџарска, 78/80-фунт. 4.75. Јечам у Бечу: 70/71-фунт. 3.25. Зоб, трансито, 46-фунт., 1.94, 50-фунт., 2.22. Проиета у шеницв је бидо 30.000 мерова. Пешта, 16. Марта. (Телегр.) Цене чврсте. Домаћа роба 10—15 нов. скупља, него с почетка седмице. Српско жито. готова роба, 82 Фунти, 5.80—85, домаће жито, 85 »унти, 6.20—25; кукуруз, без купаца, за Мнј-Јуни 3.15; нанолица, цол-цента, 4 60—75. Јечму и зоби цене иду натраг. Зоб је по 1.70, јечам 72 фунти, по 2.55. (До Среде биле су због хрђаве вести са сгране цене знатно попустиле у Пешти тако, да је српско жито, 82 фунти, продато за Мај-Јуни по 5.65. Но другв дан скочише цене, те се иста роба за истн рок продало по 6.80 Трст, 16. Марга. (Телегр.) Француске ■ инглеске цене чврсте су, овдо пак надају. Српско жито, 110—16 фунти, 8.15—25, домаће, 114— 16фунти, 9.25—30; кукуруз, 116 Фунти , 5.30- 50; зоб , 64 Фунте , 2.90—95; јечан, 100 Фунти, 4.70. стар.

Сисак, 16. Марта. (Телегр.) Сасвнм слаба радл.а, неиа узимаоца. Жито, 85 фунти, 5.20 до 25; кукурув 3.20; зоб 1.70; јечам, 70 фунти, 2.60.

Шабап, ТДарта. (Телегр") Тобв доста, но купци се уздржавају због х'фавог гласа из Пеште и Трста по овдашњу робу. Жито 105—110, јечам 60—62, зоб 60 гроша. (Лањска мачванска рана сасвнм је лоша, лака је и ие чиста. У Пешта не радо узимају је. Ономад бала еу у Зевуну а Београду два трговца Шапчана н нудише своју робу, но нађоше узимаоце.

N1 Земун, 16. Марта. Дирекција паробродског друштва објавила је да ће од 25. о. м. брзоплови на Дунаву између Беча и Галаца почети радити. Низ воду одлазиће од Пеште Понедељником у 7 сати у јутру, а од Земуна Уторком пред зору. Као што чујемо, неће дуго трајати садашњи пловни ред путничких лађа за у Пешту, по којем се код Новог Сада прелази на другу лађу. Овај је ред заведен због конкуренције са лађама мађарског друштва, који редовно плове до Новог Сада. Пре неки дан прошао је овде мали пароброд „Ниш," који је скоро грађен у бродоградилишгуречког „Стабилменто текнико" у Пешти. Бугарско-турско друштво дало га је тамо сагј)адити, и опредељен је да ради на Дунаву од Видина до Рушчука крај бугарске обале. Речено бродоградилиште има толико наручбине од нриватних лица и нових друштва, да их неће моћи ни за две године свршити. Св* су Земунци продали своју вуну, што је имадоше у Пешги по овој цени: Цигаја по 55, Цакел по 40 — 45 Форинти без изметка. На нашу пијацу донешеноје ове недеље око 2000 мерова разне ране. Цена 3 | 4 житу 5.40—50, наполици 5 Фор. зоби 2.20 , врхом, јечму 2.90, меров. Кукуруз су купили по 6.30 до 40°ј о ока. Ово дана ове су просте лађе прошле Савоушће : г. ђ Николнћа. натовареиа са 8000 в. кукуруза у Панчеву. Тумбас г. Врањешевића натоварена с* 7000 вагана зоб» у Опави. Тушбас г. Сепића, натовирена са 7000 в. кукуруза у Панчеву. Прођоше и три Сегедаиске лађе са соли. П. П а н ч е в о , 14. Марта. Жао ми је што вам први мој допис по нашу трговину неповољан глас донети мора. Од српско-хрватског паробродског друштва, које се овде установити намеравало, нема ништа, из узрока тога што се довол»ан број акција неможе да прода. Зато је привремени одбор истог друштва у последњој седници закључио, да се ствар засад напз г сти и да се уписни-

цима положеиа кауциа натраг даде, што се већ и чини. Да би речено паробродско друштво Постојати и добро напредовати могло мислим, да ће сваки који иоле замашај лштне трговине овог предела познаје , признати. И овом смо приликом дакле на жалост показали, да још самосвести немамо, да још ни за какву привреду нисмо и да неумемо повољне околности, с којима тако реки сами слободно располагат* можемо, на своју корист да употребимо, него стојећи скрштених руку допуштамо да исге други ужива. Али се у овом мојим суграђанима ништа пребацити неда, јер су се они позиву привременог одбора заиста мушки одазвали били. Од 300 акција, које су за склапљање паробродског друштва нужне биле, они су сами 160 уписали, остали 140 требало је дакле становци околни места и трговци из Хрватске, који су на то позвани били, да упишу. Но у томе се љуто преварисмо. Са стране слабо се уписника јавише, шта више у самом суседном Земуну ненађе се више него један! О београђанима нећу ништа да говорим, јер они о здружавању још слабо појма имају, иначе, нема сумње, би и сами паробродско друштво, а осим тога и друге по трговину велеважне заводе, који се најлакше на акције завести дају, основали. Али да се Хрвати, којих је интерес са нашим интересом тако тесно скопчан, одазвали нису, томе се заисга довољно начудити неможемо. Није доста да смо само у разговору сложни, него треба и у делу! Једино што се мојим суграђанима може бити еамерити има, то 1е, што су акције на 1000 Фор. издати хтели и што су казали били да онај који полу акције узео буде, у већању учествовати неможе. Ово је може бити допринело што се друштво склопило није, јер у тако велике суме могу само богаташи, којих међу нама слабо има, учествовати, а ови се као што је у броју 7. овог листа речено, обично онде слабо одазивају, где би требало да се одазову. За мању класу таква сума је заиста велика. И тако ствар нашег паробродског друштва остаје за сад само пројект. Покренути одма у тој ствари други начин, који више изгледа за успех даје, било би по моме мнењу мало преухитрено. Оставимо је дакле неко време а кад ово дође молићу вас да ми допусгите моје мнење о истој у вашем листу да рекнем.