Zemunski glasnik

278

многе задруге и многи протестански свештеници. Грађани констански дочекали су своје госте врло љубазно. Код Хусова споменика беседише настор Флајшер, чески, пастор Хурбан, Словак и Оабина, списатељ из Прага, опет чески. Познати емигрант Фрич говорио је немачки. Још је беседио Олатковски на ческом језику и Лежер, књигкевник Француски и познати пријатељ Словена, који је био и на београдској омладинској скупштини на Фран. језику. После тога су песме певане, а за тим беше сјајна част. — У Прагу је прочитана пресуда онима, који у Јануару демонстрираху против министра Херпста. Међу тима је и Србин Сава Рајковић, ђак, осуђен на месец дана затвора. — Једноме бечком листу пишу из Букурешта: Силество рускихшпиЈона дошлоје по налогу петроградске владе у Букурешт да мотре на сваки корак принца Наполеона. Па осим тога руски заступник, гроФ Офенберг врло се демонстративно према принцу владао. Не само да ниЈе походио нринца, него, по налогу своје владе, није ни на ручку био, што је кнез Карло принцу Наполеону у почаст дао. — Кнежесим декретом у Букурешту одложени су избори за скупштину. Министар БратиЈано послао је окружницу застунницима, да гледе, да задобију бираче , како би у скупштину дошли људи, који ће посредовати међ заступничком куком и владом, Врховни суд у Берлину осудио је хановранског министра грофа Платена велеиздајства на 15 година тавнице и 10 година да је цод цолицијским надзором. У закоцодавно'м телу у Паризу дебатовало се 0 супушмецтарг ном кредиту за 1-868. г, Оба прва отсека буцета војецог мипнстарства примиКе ре, *3атим је поведеиа расправа о предлогу одбора, Који је код трећег отсека буцета предлог жен, да се истц за један милион ума г ли. Маршал Цил уетаје цротив тога предлога.

ТРГОВИНА И ОБРТНОСТ. Беч, 29. Јуна. (Телегр.) У Ђуру: банатска шеница 86 89 -фунт. 5.60, 88 -Фупт. 5.85; моришка шеница 88 -Фунт. 6 Фор. ; бачка шеница 83' ! 4 -Фунт. 5.35, 84 89 -Фунт. 5.40. Маџарска раж 80,81 -Фунт. 3.70. Зоб 45 -Фунт. 1.72, 50 -Фунт 2 Фор. Стање иоде Саве. Код Земупа: У Петак 28. Јунија: 9 ст. 0 пал. над ну.чом. Ведро. „ Суботу 29. Јунија : 9 ет. 0 пал. над нулом. Облачно. „ Недељу 30. Јунцја: 8 ст. 11 пал. над нулом. Ведро. Код Мнтрокнцс: У Петак 28. Јунија : 8 ст.9пал. над нулом. Кишовито. „ Суботу 29. Јунија : 8 ст. 4 пал. над нулом. Облачно. „ Недељу 30. Јунија: 8 ст. 0 пал. над нулом. Ведро. Код Сиска: У Петак 28. Јунија: 2 пал. над нулом. Суво. „ Суботу 29. Јунија : 0 ст. 10 пал. над нулом. Кишов. „ Недељу 30. Јунија: 0 ст. 7 пал. над нулом. Ведро.

ТТХ Земун, 29. Јула. По чувењу ]'авили смо у прошломе листу, да ће се овде у Земуну установити филиал англо-унгарске банке. Сад ту радосну вест можемо потврдити по поузданом извору, с тим додатком, да је управа тог важпога по трговину завода поверена г. Васи Василиевићу, који ће за најкраће време издати опширнију објаву у нашем листу о тој знаменИтој радњи. Мило нам је, што можемо јавити за одликовање због заслуге око свиларства. Овдашњи оиштински учитељ у Францталу г. Крамер награђен је од пресветлога цара нашег са десет златних дуката с тога, штоје његовом царском височанству царевићу РудолФу посло у једној кутици више свилених буба особите лепоте. У министарском писму, с којим беше речени царски поклон пронраћен, похвалује се г. учитељ Крамер због тога, што се тако ревносно бави одхранивањем свилених буба, препору.чујући му , да се и у будуће с тим корисним радом занима за углед и цример осталим становницима. Ни данас немамо особито шта јавити о лађарском обрту ове недеље. Једна једина лађа, г. Магута из Горњег Карловца, ирошла је савоушће за Сирак, натоварена са 6076 мерова шенице. До који дан ућиће у течај нови бакрени цовци нашега царства. По министеријалној наредби први ће се издати 7. Јула о. г. С њима ће с-е изменути ситне панирни новци. Ваљг да ће скорим и српски бакарни новци у течај доћи, који се кују у Бечу, Орнска влада закључила је, да исти за успомену кнеза Михајила његов лик носе.

БСОГЈШД, 29. Јуна. (о. д.) Болтаџпјска рад&а, поеле дуисег мртвила, нокренула се мало на боље. Тако и бакалска, где шећер особито дсбро прола': и због кувања елатка. Сад је време и гвожђарекој радњи, која добро пролави, али брашпарска хр!)ава је, цене тој роби падају од дана на дан. Трговаца И8 унутрашњости бпло је ове недеље нрилично, који беху иаостали због грозне катастроФе, па смо их зкељно изчекивали. О житарској радњи немам шта говорити. Од нове робе слабо се што доноси , нема ни страних купаца на овдашњој пијаци, нити има ту робе осим кукуруза, који цене на 75 гроша 100 ока. Делиград одвезо је јуче из Смедерева за Пешту 0515 вагана шенице, по свој прилици последњи извоз старе робе. Исти је пароброд одвезо нре тога до Текијс опих 1600 народних војника, што су би.ш дош-т ради екупштине у Топчидеру. У Текији распустише их евојим кућама. О рад1Би са суровинама имам вам ово побележити. Сад има највише јагњећих кожа из Турске, но и од тих најмање 30° 0 мање, него лане у ово доба. Вуна се овде плаћа по 8 гр. ока, овчије коже маторе по 25—26 гр. саланске по 27 — 28 гр., јагњеће 19 гр., јареће по 15 — 16 гр., а кавлацима је цена 14—15 гроша пар. Маст стоји на 7'| п лој на 8'| 2 гроша ока. Цеђеном меду цсна је 4 гр. ока лањским шљивама 120 гр. товар ; шишаркама 3' |, гр; воску 27 гр. Добра бела вина се продају по 72, црна по 60 гроша, а ракије од 9—10 гради по 70 гроша аков. Радња с продуктима у ово доба године требала бидаје много живља, него штоје. И занати мало оживише, особито пак дувапџијска радња добре послове прави, премда строге полицајне наредбе, усљед којихје прелазак из Аустрије огранпчен, сметају и кријумчарима е дуваном прелазити на ову страну. Пет њих београдеких дуванџија имају сад на иуту из Турске 800 центи дувана. О новчаној радњи имам приметити, да се од неког времсна на нашој пијаци јако траже аустријске банкноте, те ее дукати промењују са 4—5 новчића испод курса на бечк >ј бурзп. Ове недеље беше овде дукат у цени за банке 5 Фор. 33—35 новчића. Дука,т за цванцике плаћа се по 56 гроша 10 пара, за рубље по 60 гроша 12 пара. Дисконт бечких меница је 6 0 0 , пештаноких 7—8" ц .

— Каламлење богиња в:>ши на деци без платежно оваке недеље и прааника варошки лекар у овдашњој болници. Од стране влаети позивају се сви родитељи, да не пропусте сноју децу каламити која ниоу још каламљена. — Од стране панчевачке регимеите даје се на знање , да ће се код тамошње регим,'нтеке власти 8. (20.) Јула држати дразкба ради давања под закуп риболови, и то 5., 6. , 13. и 14. риболовског оделења, . — Иста регимеита размасила дражбу за гуађење до.гма између Тиске оба-ге на спрам Титела и Перлеза, којиа! иде поштански друм. Та ће дражба бити 18. (30.) Јула о. г. — Панчевачки мађистрат раоииоао јо лиццтацмју радц цабавке потребних му дрва за лодаење. Потребно је 162 хвата. Дражба ће бити 16. (28.) Јула у тамо1цн,ем мађистрату. — У Вешчанској кумпанији варадииеке регименте продаје се 7. (19.) Јула у 2 сахата по подне више комада оваца и јагањаца јавном дражбом.