Zemunski glasnik

87

ба да зпа.те. да одсад адто год се хрЗ)авог у црквено-школским делима уради, да ни на ког другог неће ттсти кривица и одговорност већ иа вас саме и да дакле од вас самих и зависи или благослов или проклетство ваших потомака. Да пак што срећнији избор у онштинарима учините, који ће ју на понос и дику ове огннтине , што више добра за своју цркву и школу радити, то је лоја највећа жеља. Амин.

0 местним јцшвсшш општииама. (Наставак.) § 24» Сваки скупштинар може чинити предЛоге, који се у претр :с узети имају, ако гау томе најмање 5 скупштинара подкрепе. § 25. Нредмети се решавају већином гласова, а ако су гдасови на једнако располовљени, онда °Д л У ч УЈ е глас председника. Да може пак црквена скуптптина ваљану одлуку донети, мора бити, осим одборника, најмање једна трећина уредно поаваних скунштинара. § 26. Гласање је јавно, изузимајући случајеве, ка Д С У лични интереси каквог скупштинара на корист ил пггету његову клонећи се у питању; у ком случају такав скупштинар из седнице иступити мора. Гласи се са „прима се" или са „ие прима се." Поим гпце се пак гласати има: а) Ако то 10 скупштинара ишту. б) Ако председник изјави, да другим начином није кадар већину гласова, за једно или друго мнење разабрати. в) Ако је реч о ирирезу као и свима оним иредметима, који подлеже предходном одобрењу епарх. кшТсисторије. § 27. У свакој црквеној општини води се записник, у који ући имају: а) Предлози дрквеног одбора од речи до речи. б) Питања о којима с.е гласало. в) При гласању поименце, имена свију са: „прима се" или „не" гласајућих. г) Закључди уједно са разлози. Оделена мненија и ограде улазе просто у записник без сваких правних следства. § 28. Записник подписује иредседник, одборници и онолико других скунштинара, колико их од скупштине на то одређено буде, са перовођом ; и то ако за времс трајања скупштинске седнице бити не може, у идућој седници одбора. § 29. Изводе протоколарне издаје нредседник С подписом својим и са поднисом перовође под печатом н,рквено оиштинским. § 30. Нредседник записнике у препису достоверним са његовим и иодгшсом неровође има иодносити еиарх. консисторији зиања ради, а где је нуждно и Одобрења ради. § 31. Прсдседиик држи рсд и одговоран је за такав спарх. консисторији. Он има сваки говор, који би се уда.\ио од предмета саветовања укратити, а у случају, да сс на вишекратне опомене не би послушао, и саму седницу распустити. То има чинити и онда, ако би у скупштини таки неред наступио, да се не може никако доћи до уредпоГа саветовања. § 32. У скупштини може по нужди у појединим изванредним случајевима присуствовати изасланик консисторлјални. Ои заузима иочСстпо место с десне стране. председника. Он може кад год за нуждио нађе, без да у самом решавању предмета участвује, иредлоге чинити. Он има председника подиомагати у наредбама, да се ред усиостави, и уредно саветовање постигне.

§ 33. Ако би црквеиа скупштина очевидно занемаривала испуњавање дужности својих, или би границе делокруга свога прекорачивала, пли би дошла у такав неред, да због непрекндних распра не би могла до закључења да дође ; то је опда властна епарх. консисторија на основу предходне истраге црквену скупштину распустити, избор иови наредити, а немирнике изкључити од тог избора за скуиштинаре Општинске. В. Местни црквени одбор. § 34. МестЈи црквени одбор састоји се из председиика, подпредседника и из 8 чланова најмање, и 24 члаиова највише, прерачунајући овамо пароха или парохе, који су већ по званију своме чланови одбора. § 35. Број осморице може се умножити у општинама од 500 до 1000 душа са 4; нреко 1000 до 1500 са 8; преко 1500 до 2500 са 12 ; а преко 2500 до, и преко 3500 са 16. § 36. Одборнике осим пароха бира местна црквена скупштина из средине своје по начину определеном у §§ 16. 17. 18. § 37. Избрани председник дајући руку свештенику, а избрани одборници председнику, задају реч своју за точно и савестно испуњавање својих дужности и уводе се за тим у званије. § 38. Одборници избирају се на 6 година. Сваке три године иступа коцком означена половина одборника, који опет избрани бити могу. § 39. Председник, подпредседник и неровођа црквене скупштине уједно су то и у црквеном одбору. Парох, ако није председник, има почестно месго с десне стране председника.

— Ономад на вече око пол шест часова узрујо се свет мислећи да је ватра. На тороњу од нове цркве, где је сахат видло се, где се нешто светли. Лзуди дотрчаше и тражише од звонара кључ од тороња. Но овај ваљани чувар цркве налазио се у стању, у комсеНоје находио, кадје мало више окусио вина. Једва је могао толико казати, да је на торону сајџија, који оправља сахат, о чему су се виши њих уверили, попевши се на тороњ. Том приликом виде, да врата од хора нису заклучана, што је велика немарност, јер лако се ту може лопов увући и цркву покрасти. Господа тутори треба да нозову реченог звонара због тог нереда на одговор. — Упразњена два учитељска места у овдашњој реалки допуњена су. То је требало да је учињено још концем Септембра кад се је с почетком нове школске године трећи разред реалке завело. Избор чујемо да је ваљан; постављен је г. Лајбнер, који пре неколико годиие против своје и свију Земунаца воље био иремештен у митровачку реалку. Друго учитељско место добио је г. Минстер, моравац, 110 његовим сведочбама најбољи од свију компетената, и који је досада био суплент хемије на великој реалки у Брну. Учитељски помоћник г. Шандор но-

стао је учитељем на овдашњој главној школи. — Са поуздане стране чујемо, да се у државном војном министар-ству сада спрема важна промена односећа се на границу. По томе укинуће се свуда кордонска стража граничара. Ту ће службу вршити у будуће коњаници, латови, или сережани, којих ће бити 800 момака и подчињени Финанцијској власти, но биће војнички организовапи. — Из Београди смо добили овај допис од нашега дописника: „Оно што сам вам јавио о овдашњој уставној комисији, сада вам допуњавам тиме, да су већ и позивнице свима разаслане. У комисије има доста либералних људи, као : Стојан Бошковић, Љ. Каљевић, Туцаковић и др. Посао је заиста веома важан и пријатељи среће народнс нестрпљиво очекују рад комисији, о коме ћу вас редовно извештавати. — На Ваведеније био је полгодишњи парастос кнезу Михајилу. Г. Митрополит говорио је бесед} г , а беогр. певачко друштво увеличало је тужну свечаност својим певањем. Света је било пуно. Тај исти дан после подне сахраиен је чувени јунак Узун Мирко Аностоловић. Он је доживео дубоку старост — живео је више од 90 година. У борби за ослобођење Србије делио је јуначке мегдане и стекао лепо име. Живот је његов пун знаменитих усномена из времена, најбурнијег у животу народном. И иреживео је ту буру, и бог му дао те је дочекао, да види слободну Србију и у многоме преображену, ону исту Србију, у којој је пустом и турска самовоља владала тада, кад је он стао под барјак. Свет се беше силан искупио на погреб његов. У цркву се немогаше ући, а и војничком је почашћу успраћен. У цркви је' беседио Драгашевић, канетан. Лака му земља и вечан му спомен био! Дирекција дунавског паробродског друштва искало је од наше владе неке повластице и раширење места за агенцију, на да онда пусти и овуда велике беле лађе. Влада је одредила комисију рад тога. — Читам у последњем броју вашега листа, где питате, шта би с предиоследњим бројем „Зем. Гл." у Београду? Њега нисмо добили, јер га је ценцура задржала и то, као што чујем због изјаве г. Драгише Станбјевића. — Данас добисмо и ирви број „Заставе" носле дуге забране. Као што је министарско решење, да јој је