Zemunski glasnik

38

слободан прелазак у Србију, са задовољством примљен, тако је и „Застава" лепо дочекана од њезиних старих и многих пријатеља. — Пре неколико дана чинише пробе са пушкама острагњачама по системи Гриновој и Крнковој. Тој проби, коју чинише иза града код Дунава, присуствоваху Њ. С. млади кнез Милан, господа намесници и министри, као и друге отмене особе. Из нушака обе системе пуцаше по 50 војника, од којих је сваки имао 50 Фишека. Војници са пушкама по Гриновој еистеми пуцагае за 3 минута педесет пута, док они са Крнковим пушкама за то само 1 мипут и 43 секунди потребоваше. Потом је сам г. Крнка за 45 секунди тридесет пута пушку избацио, и неколико пута том приликом у нишан треФио. Н>. С. кнез задовољан с тим резултатом на последку сам је више пута са Крнковом острагачом у нишан гађао. — Из Гор. Карловца нам пишу ; Познато вам је ваљда, да су грађани наши и трећи пут г. Винка Турковића за свога заступника на назови сабору Троједне краљевине изабрали. Они ту показаше конзеквенцију, као што то пристоји свесним људима. А.ли при свем том, што су наши грађани већином свесни, има ту још кукоља, који требити ваља. О том ће вас уверити случај један, што се пре некодико дана у нашем „најдомороднијем граду Карловцу" догодио. У стану г. дра Д. беше неко друштво на обеду. После ручка дошло је два господина на каву. Један од них напије здравицу банскоме намеснику барону Рауху. На то ће један од гостију, неки проФесор, изустити ова два стиха из познате песмице: „Шумица се зелени са зеленом травом, Хрват ће се играти са Р . . вом главом." Ово буде денунцирано, усљед чега се поведе истрага против реченог проФесора, и овај буде осуђен уз пркос веште и добре одбране г. Врбанчића на тромесечни затвор. — Данас (17. о. м.) даје овдашње друштво читаонице својим члановима вечерњу забаву у ново оправљеној и парКетованој дворани друштвеној. Та ће се забава састојати из томболе и игранке. Села и беседе јога нису код нас удомљеди. — Делегације у Пешти претресоше војни буџет. Угарски посланици откинугае два милиона, а преколитански јога 200.000 Форината.Порески дугови ове године , што досад нису наплатити могли, износе

40 милиона. — Несигурност од пустаја све је већа. С тога неће се одсад у нека места ни слати више аманетске поште, н. п. из Калоче у Кечкемет, из Сегедина у Вашархељ и пр. Партаје ће морати саме да долазе у последњс штације по своје аманете. — у Сарајеву отворио је 7. о. м. Валија Осман паша видајетску скупштину, којој је за подпредседника дао Ћамида-еФендију, начедника нравосуђа видајетског. Осман паша отворио је скупштину са подужом беседом, у којој рече, да Босне под сретном вдадом судтановом напредује у бдагостању. Посде говорио друмовима, који су гра1)ени, од којих је најзнаменитији онај, што води преко пданине Пролога и Белога брега, те скопчава Босну са Далмацијом. Овај је друм „свршен тако добро, да сада кола натоварена врдо лако туда нролазе. При томе је и од аустријске стране рађено и обадва су пута састављена и на обе стране кола угодно пролазе." Даље веди: „Преко ријеке Пиве и Таре, на новопазарској и херцеговачкој страни начињена су изнова за ирелазак у Црквице и онострану Пиву два јака и велика моста на страни пак Шарана и Дробњака гради се јошт један мост на споменутој ријеци Тари. Тим окодинама ту станујуће житељство, и народ који је одметничко име на себи носио, сад је подложен и образује покорне нахије." 0 шкодама у Босни овако је говорио везир: „Потребно је да се народ учи читати и писати, и тиме да одгони таму, која гаје обузедо. И овој је потреби достојно одговорено, јер је у варошима и селима по овоме видајету до сада изнова отворено више од четири стотине основнијех школа и полу-руждија. О штедионицама по санџацима веди: „С помоћу свијех вас и пдодом надионице и то да нико није тегобе опазио, и то је земдодједие избавидо од немилосрднијих зеденаша, и на овом треба да богу блаодаримо.

НАРОДНА ПРИВРЕДА.

Стаље воде Саве. Код Земуна: У Петак 22. Новембра: 2 ст. 10 пал. иад нул. Мутпо „ Суботу 23. Новембра: 3 ст. 0 пал. над нул. Мутно. Код Митровице: У Петак 22. Новембра: 6 ст. 8 пал. над нул. Мутно. „ Суботу 23. Новембра : 7 ст. 5 пал. над нул. Мутио. Код Сиска: У Петак22. Новембра: 7 ст. 10 пал. над нул. Суво. „ Суботу 23. Новембра : 6 ст. 3 пал. наднул. Суво.

Беч, 23. Новембра. (Телеграм.) Банатске шенице у Бечу. 87-Фунт. по 4.80, 87|88-Фунт. по 4.95; визелбуржке шенице у Вивеибургу, 87[88-Фунт. по 4.35; тиске шенице у Ћуру, 87|89-Фунт. по 4.25. Ражи у Бечу: словачке 81-Фунт. но 3.60 , угсЧрске 82-Фунт. по 3.60. Зоби транзито, 45-Фунт. 1 .90, 48Фуит. 2.06, — Промета у шеници је било 35.000 мерова,

11\ Земун, 23. Новембра. Куповање кукуруза ове недеље знатноје попустидо , једно што беху довози са свим сдаби, друго, што они, који пдаћаху четири Форинта, већ скоро напунигае своје амбаре. Ваља ми приметити, даједосад кукуруза највигае продато само од мањих газда, који већ испродагае гато имадогае. У добрих газда, истина, има јога сида кукуруза, но изгдед је, као да се неће од њих ведике кодичине моћи купити, почем многе прасице остављају за домаздук.Има у окодним селима сељака, који по 200 до 250 комада оставише на ту цељ. Они то чинише и других година, но никад у ово доба, него у пролеће. О другој храни немам шта говорити. Донешено је мало нешто зоби и јечма, но једва толико, колико је нужно за месну домаћу потребу. Цена пак свима врстама хране пређашња је. Жадио сам се у прошломе листу бојећи се, да нећемо нм ати довољно дрва за огрев. То с^ окреиудо на боље, и мило ми је што читаоцима могу да јавим, да се већ сада на хватовима доста дрва налази, која се јога једнако доносе, тако, да ће до који дан вигае од 1500 хватова ту бити. Сидне лађе што се враћају из Сиска, натоварене су с дрвима, којих много има свуд по свакој обали. Уз то је време блало (8 града Реомирових топлоте), те није се бојати, даћеледа бити на Сави. Уместо скуиих, као што смо се бојади, имаћемо ио свој прилици јефтиних дрва. У овдашњој штедионици има прилично новаца за давање под интерес. То дајем свима онима на знање, који желе да се користе капиталима штедионичким. Земуи. Извештај обрта земунске штедионице месеца Новембра.

П р им а н> е. Пређашња готовина благајне . Разни улози ..... Уплаћени зајмови .... Уплаћени зајмови на залоге дати . Уплаћене менице .... Камате од зајмова .... Камате од вајмова на залоге . Камате од меница .... Доходак од штамнарских ствари Провизија и писарина . , Камате од касније уплаћене готовипе Непосредна штемпларина Ванредни зајмови , , . .

Ф.

4964.56 5999.23.- 490,15710.59 23.62 5.68 187.30 1.95 78.64 68-28 —.45 106.10

Свега ф. 27643.23