Zemunski glasnik

46

дознала је за једно сумњиво писмо, писато једном ђаку у Москви. Усљед тога преметаше ђаку стан, и ту нађоше многе бунтовн^чке прокламације Херценове из Лондонаи друге компромитујуће хартије. Многи ђнци у Москви, Кијеву и Зитомиру затворени су с тога. — Енглески парламенат отворен је ономад у Чегвргак. То је први парламенат, у коме су депутирци бирани по новом изборном закону, који да се уведе либералци се тридесет година борише. Као што је познато из избора, у овом парламенту мајоритет је либералаца. 0 тога је краљица и одпустила пре неки дан конзервативно миниетарство Дизрелово, и дала је вођи либералаца Гладстону налог , да овај образује министарство од либералне странке. У досад познатој листи нових министера налазе ме!)у познатим и нека нова имена.

Земун. 1. Дси;. Овај час стиже нам поуздан глас, да је 1Б. Б. пресветли наш цар поводом потврђеног новог обранбеног вакона, милостиво зановедио, да у будуће и у војној крајини тедесна казн и окивање како војник тако и других крајшн>ика са свим престане, па и сами кривцји нису изузети.

НАРОДНА ИРИВРЕДА.

Беч, 30. Новембра. (Тедеграм.) Маџароке шенице у Бечу, 88 -фунт. по 4.80; у Ђуру 87 -Фунт. 110 4.05; аустријске шенице у Бечу 85/89-Фунт. но 4.50. Ражи у Бсчу: еловачке 80 -Фунт. но 3.55—60; маџареке 80-Фунт. по 3.22 '/,. Шопр.онска јечма у Бечу, 71/72-Фунт. ио 3.15. Маџарске зоби, траизито, 43-Фунт. 1.84, 48-Фунт. 2.06. — Цромета у шеници бсше 15.000 мсрова.

Стаље воде Саве. Код Земуна: У Нетак 29. Новембра; 3 ст. 10 пал. над нул. Суво. „ Суботу 30. Новсмбра : 3 ст. 10 пал. над пул. Суво. Код Митровццо; У Петак 29. Новембра: 6 ст. 10 пал. над нул. Суво. „ Суботу 30. Новембра : 7 ст. 3 пал, над нул, Суво. Код Сиска: У Нетак 29. Новембра: 5 ет. 4 пал. над нул. Суво. „ Суботу 30. Новембра : 4 ст. 7 пал, над пул. Суво, 111 Земуи, 30. Новембра. И ове недеље скочише дукати знатно. Данашрви телеграфски бечки курс иоказује 5.71, дакле за један дан скочише са три цовчића. То је, наравно, од значаја ио трговину , и с тога и оиажасмо од неколико дана овде и V Београду неку особиту живост код сарафа. Изгледи су ту, да ће дукати још скочити. У том смиелу бар гласе савети, што их примаше из Веча овдашгђе куће, и који препоручују иредосторожност у новчаним пословима, Од месец даца већ

пада.ју папири а монети се дижу. То је од онда, кад је државни војни министар Кун у делегацији политичну ситуацију опасном прогласио. Покушај Бајста, да на истоме Месту значај речи барона Куна оелабљава, не беше од великог утицаја на бурзу, и надање папирних вредности настаде хронично. Узрок пак, што од недеље дана курс са свим јако пада, је тај, што су сношења Турске према Грчкој са свим' озбиљна, па се боје да ће се отуда источно питање збиљски покренути. Телеграм из Цариграда од јуче пак јавља, да је грчка влада одбила ултимат Портин. Ту вест. примила је данашња бечка бурза са белешком дуката од три новчића скупљи. Од Ореде променуло се време. Исте ноћи око 12 сахата подиже се јака олујЦа, праћена од страшне грМљавине и севања муња. Пред зором поче дувати северни ветар, те учини, да смо с јаким мразом и мало снегом осванули. Ова иста олујна учини штету лађарима. Неколико гпајки са дрвима, што донесоше из Осека, погопљене су, па су дрва пловила по Дунаву. Чујемо , да је близу Сланкамена и једна лафица натоварена са вином од исте олујне страдала. Овом приликом хоћу још то да саопштим читаоцима. Пре неки дан изгуби један сеоски газда Бежанинац 200 Форината у три банке, и то на сокаку близу Добановачке капије. Те банке нађе срећом наш г. капелан Руварац и однесе их на полицију. Закониту своју награду од 10 °/ 0 поклонио је г. капелан у корист болнице.

Земун. За недељу дана ове с.у теретне лађе прошле Савоушће за Сисак: Лађа Морпурга и Наранта са 5188 мерова жита; дгфа Рцјва Ковачића са 1000 мерова иита; ла!)а ГЦодер Андраша оа 3799 мсрова жита; две лађе Никоде Лучића са 8000 мсрова кукуруза и 8000 мерова жита; лађа Игњата Фшиора, са 9000 мерова жита; лађа М. Окела са 6867 мерова жита.

НанчепО. Управа нрве панчевачке Народне банке ј^вља својом окружницом, да је љезин усгав од владе иотврђен, и да ће 19. о. м. (1. Јануара 1869.) своју радњу зааочети. ГГривремено подиисиваће Фирму г. б. X. ГраФ и г. Јодан Хубс.р (заједниччи ?)

Београд, 30. Новембра. (о, д.) Ии овај пут немам шта особитог да вам јавим о трговини. Радн.е су слабе како дућанске тако и трговина с продуктима. Оамо бакалима још прилично пролази радња с тога, што су сад многи свечари и светци, иа и паланчана има доста, који пазаре потребу пред божић.

Али у осталом стала је свака гапекулација, осим што неки набављају преко садашње своје потребе еспапе са стране докјејога ова ђумручка тариФа, бојећи се, да ће им иовом тариФОм скупље стати. Како нема радње ту нема ее шта ни о знатним променама у ценама јављати. Последње моје извенгће о њима важи и данас. Само су јареће и јагњеће коже скупље са 5°/ 0 , а масти је већа цена 20 нара од оке. Добре шљиве јако се тралсе, али нема их на пијаци, а од лошијихима доста, но нико их неће. Почело се збиљски да ради о жељезници у Србији. Барон Федор Николић, сестрић не заборављеног кнеза Михајила, бавећи се овде поводом полугодушњег парастоса кнежевог, покренуо је наново то питање. Усљед тога образовала се конзорција трговаца, који су заступници прве овдашње Фирме, и ишту од владе допуштење на предходне послове, раД шта 6000 дуката определише за трошак. Пруга ће се вући од Београда до Алексинца, и како буду предходни иосдови готови, тражиће конзорција повластицу и ступиће са владом у договор ради гаранције од стране државе. Но све то зависи од тога, да и Турска гради своју цариградску или солунску иругу до срнске границе; јер само онда је изглед, да ће српска жељезница просперирати. Друштво то постоји се између других иоглавито и из ових припознатих Фирма : браћа Крсмановић, Арса Лукић, Тома Андреевић, Хаци Тома Иапатома, браћаПоповић, Ђорђе Аћимовић,Ж. Карабиберовић и пр. О коцдоти слабо се гито чује. Јавио сам вам, да је одређена ради ње мешовита комисија, која ће извидити зактевања осповача кондоте. Но резултат није још познат. Уписана је већа сума, него гнто је потребита с почетка, Има више од 40.000 дуката уиисаних. У гговцу дакле не запиње, као пгто видите. Русија је овде већ укинула кон-, сулатску јурисдикцију над својим иоданицима, којима ће одсад судити српски суд. Нрактичне вредности по трговину наше пијаце то никако нема, почем ту нема туговаца, који су руски поданици. Са ушћа Дрнне, 28. Новембра. (о. д.) Багн попгговани лисјр пажљиво прати обрт у нагаим крајевима и заступа трговину, што ме ободрава, да вам и ја коју одавде напишем и надам се, да ћете тај мој допис у лист уврстити. Овде и