Zemunski glasnik

56

хрватског добро примљено од неке етранке. Чинише му бакладу и осветдише варош тим новодом. — У Бечу опет започеше седнице Рајхсрата, где се о преколитвантском буџету већа. — Њихова величанства пресветли цар са царицом још се баве у Будиму, где ће остати преко празника. — Из Темишвара пигау, да Романи и Срби сјајну бакљаду спремају г. А. Мочоњију за обрану нрава народни на уг. сабору. — 22. Новембра свечано је отворен гвоздени пут Ришко-митавски. Око подне пустио се воз из Риге у Митаву с директорима нута и званичницима. — У Шпанији сад пред скупштину жестоко се боре странке. Најживље су републиканска и клерикална. У Севиљи дошло је ту скоро до борбе између странака, што је војно просредовање изазвало, па је било и крви. У Кадиксу пак још сад је буна. Град обседен владином војском, и примирије од неколко дана, укинуто је. Јавља се да је Кадикс бомбардован од војске. По најновом пак гласу јављају да су побуњеници пололшли оружје. — Турска је доиста послала грчкој влади ултиматум, због тога што је ова допустила, да добровољци из Грчке иду на Кандију. Непозове л' их натраг, онда између турске и Грчке лако до рата може доћи.

НАРОДНА ПРИВРЕДА. Беч, 7. Децембра. (Телеграм.) Словачка шении,а у Бечу 87/89-Фунташка но 4.00; у Ђуру: банатска 86/89 -Фунташка по 4.55—00, бачка 84/89Фунташка по 4.10, Словачка раж у Бечу, 48 -Фунташка ио 4 Форинта. Маџарска зоб, транзито, 45Фунташка 1.88, 51 ~Фунташка 2.25, —- Дромета у шеннци беше 20.000 мерова. Стаље водс Сане. Код Земуна: У Четвртак 5. Докембра : 4 ст. 11 иал. иад нул. Суво. „ Петак 6. Декембра: 5 ст. 0 пад. над нул. Суво. Код Митровице: УЧетвртакб. Декембра : (5 ет. 0 пал. над нул. Кишов. „ Петак 6. Декембра: 5 ст. 10 пал. над нул. Суво. Код Сиска: У Четвртак б. Декембра : 2 ет. 4 пал. лад нул. Кишов. „ Петакб. Декембра: 2 сг. 7 иал. над нул. Суво. 111 Земуи, 7. Децембра. Тужбе на рђаве послове чују се са свих страна, како са наших крајева, тако и са горњих места. Наравно, да ту

нема изузетка ни са нашом пијацом, где је послена стагнација обично редовна. То неповољно сгање распрострањава се на све радинске струке, на дићанске радње као на шпекулације. И новчане радње пису узузете , јер док се у Бечу прве менице са 3 'Д °/ 0 дисконтују, тужу се и овде новчани заводи. што им леже знатне суме не плодне. Све су то знаци, што нема радње, у којој би се могли концентровани капитали плодпо уложити. У нас и околипи сад се такво новчано стање лакше може опазити него ире, јер усљед нових завода почегае се мали капитали више концентровати на појединим местима, н. п. код новосадске банке , код штедионице у Новом Саду , у Панчеву и у Земуну, којих свију прегледи показују више улога него издавања новаца. Тако је новосадска трговачка банка месеца Новембра имала 71.223 Форината улога, а њезине операције показују мало више од половине уложене суме. И наша Земунска штедионица има одвише лежећег капитала, око 20.000 Форината, према којој су суми капитали, што зајмотражиоци ишту, са свим незнатни. Овој неприлици вал>а доскочити што пре. Главна скушптина акцијонара, која ће бити 19. идућег месеца, имаће о томе својски да води бригу. Ио нашем мнењу требало би се нека опредељења у уставу штедионичком променути, а друга либералније тумачити. Но највећу ко]>ист по тај наш завод очекујемо од самопомоћне касе, о којој се сад ради, да се заведе уз штедионицу. Са свих страна чују се жалбе због нереда на скели код Червенке. Ту пити има звона (одавно је већ покварено, а нико се не брине, да се ново намести), с којим би могао дати знак да се који превести хоће; нити има чамаца на левој обали Дупава за нревоз путпика. Тако је пре неки дан ту један путник Земунац, вративши се са банатске стране у Земун иуних шест сахата на скелу чекао, јер није имао с чиме да да знак, да пошљу са Земунске стране чамац по њега. Ту нема ни крова, под који да се човек уклони и од неиогоде времена; јер ако су стражари зле ћуди, не пушћају путника у чардак. Земур. Ове седмице прођоше само три лађе Савоушће за Сисахс, и то л.ађа Окола из Сегодина са 6767 мерова жита; лађа БечиЈ^а Иштвана из Сегедина са 4524 мерова жита; лађа Имбра Томбоша из Сеуедина са 5000 мерова ражи.

Веоград, 7. Децембра. (о. д.) Читаве седнице било је слабих пазара, и ретко се виђа који купац из паланака. Ово важи само за дућанске радње, јер обртса земал^ским продуктима ове недеље.може се нриличним назвати. Доста је робе нотоварено и оправљено преко Бааијаша жел,езницом за Пешту. За ове цене могу вам јавити. Јареће и Јагњеће когке по 20 гроша, овчије маторе по 25, саланске по 26, пувлаци по 13, кавлаци по 14 гроша пар. Вуна по 8 '/, гроша ока; восак по 29, мед цеђени по 3'/, 2 , не цеђени ио 3 3 / 4 , маст по 7 и лој по 8, а шишарке по 3 гроша , ораси пак по 45 пара ока. Шљивама је цена 140 - 150 гроша товар. Оскудевамо са дрвима. Овде се плаћа хват јасенови по 120, растови по 108 гроша. Неповол>на нам стижу из Пеште вести по нашу маст , која сад знагно пада, што не може да издржи коикуренцију са американском, која је јеФтинија и бољег качества. Изгледи су, као да ће ова роба још више да пада, а овамо је тешко купити је од продуцената, који су навикнути на добре цене, на тешко им је доказати, да су пале. Радње са храном није никакве било, и само обичаја ради хоћу да вам јавим за њезине цене, које постоје ири куповању местне потребе. Шеници је цена 72, ражи 60, јечму 58 — 62, зоби пак 58—60 гроша сто ока. Нов кукуруз се плаћа по 46 гроша. Опет је довожено и изтоварено три галепа пруске соли крупице, а два шлепа влашке соли, Новчана радња била је жива, као свагда, кад дукати скачу. Највише се тражило наполеона и ситне рубље , за које мељаше дукате по 60 гроша 10 пара, а наполеоне но 101 '/., гроша. Дукати за банке пак по курсу бечком. За кондоту власт је решила и одобрила сва зактевања иодузимача, тако ме бар уверавају, И дапас је била седница мешовите комисије, о којој ћу вам јавити, како дознам резултат већања. Ту ми ваља споменути и новост, која ће особито странце, који посећују Београд, интересовати, да у Београду имамо Фиакера по виду горњих места. И овде су под надзором полицајне власти, која им је тарифу потврдила, коју прекорачити не смеду. Господин наш министар Финансије болестан је, и биће ио свој прилици с тога измењен. За иоследника његовог, као што чујем, имају г. Милована Јанковића, члана уставне комисије, у виду.