Zemunski glasnik

318

месеца намерава се послати на острво Кубу још 20.000 војске. Најновији казују париски гласи да у целој Шпанији нема више ни једне карлистовачке чете , и да ни један иптањолски војник није прешао к њима. Чета једна, која се дигла била у провинцији Сорији , покорила се. Но ипак из Мадрита јављају да ее у Каталонији , као што сам тамошњи грбернатор извештава, једна чета појавила, за којом је одмах отиптла потера. — Инглиски парламенат закључен је краљицом Викторијом. — Усљед уговора порте са Аустријом могу аустријски поданици притежавати ненокретна добра свуда у Турској, а исто тако и турски иоданици у Аустрији. Од стране аустријског министарства изишла је већ у том иогледу наредба на власти. која ваљда не ће да оетане без важности за Границу. У Земуну има још од памтивека насељених Фамилија, што су турски поданици, и које држе с тога своја непокретна добра на туђе име. Реченом уредбом министарском престаће и то.

НАРОДНА ПРИВРЕДА. Беч, 2. аугуета. (Телвграм.) Банатека шеница стара роба, у "%ру, 8б/89 -Фуит. по 5.27; шеницау Бечу: потиека 88/89 -Фунт. по 5.75, шопронска, 87/89♦унт. но 5.85; словачка шеница у Најхајзлу, 88/89Ф.УНТ. но 5.30; иошунека шеница у Ножуну 87/89Фунг. ио 5,20. Сва је шеница продата за готово. Ранс у Бечу: еловачка 80/81 -Фунт. по 4 Фор., ауетријегеа 79/80 -Фуп 'г. но 3.65. Јечаах у Бечу, за гоготоио: моравеки 72- фунт. по 3.7,2 еловачки 71/72€>унт. но 3.20, 72 фунт. по 3.40; ханачеки 73 -Фунт. ио 3.80. Мађлрска зоб, траизита, 45 -Фунт. по 1.94, 48 -Фунт. по а.04. Промет у шеиицц 40.000 мерова.

Стаљс водс Савс. Код Земуна: У четвртак 31, јула 6 с. 0 п. над нул. Суво. ,, петак 1. августа: 6 с. 2 н. над нул. Суво. * еуботу 2. двгуста: 7 с. 0 н. над нул. Суво. Код Митровнце: У четвртак 31. јула : 1 е. 0 ц. над нул. Суво. ,, петак 1. апгустл : 1 е. 8 п. над цул. Суво. г еуботу 2. августа : 1 с. 9 н. над нул. Суво. Код Сгтека : У четвртак 31. јула 9 е. 0 тт. под нул. Суво. нетак 1. августа : 7 е. 10 п. нод нул. Суво. „ еуботу 2. авгуета: 10 с. 9 п. под цул. Суво, «), Зо.иуи. 2, ангуста. И ове недеље имадосмо кише . па је температура усљед тога мало нохладнила, но већ други дан наступише опет лепи сунчани дани. Петнаест дана пре само да је киша пала, имали би и ове године добрих кукуруза,

али овако економи једва се средњег рода надају. Није ни друга летина каквој су се надали, но каквоћа је врло добра. Из долње Бачке чујемо, да је тамо по све хрђаво сахраном. 0 местној трговиии нашој слабо се што говорити може, најмање пак у ово доба године. Мило нам је, игго јавити можемо, да се и код наших трговаца послени поглед све вшпе шири и што почеше емациповати се од старинских обичаја, тражећи боље изворе. Тако је пошо ово дана један овдашњи болтаџија у северну Њемачку по робу , коју је досад добав^аочфеко бечких посретственика , а' одсад ]е непосредно добавл.ати. Није излишно, у ово доба године, кад почињу сељаци довозити храну, што обраћамо нажњу како власти тако и претседништва трговачке наше задруге на неку неприлику која овде постоји и по нашу пијацу од велике је штете, и ако та неприлика још даље постоји, коначно ће је сасвим опустошити. У Земуну има неколико људи, који се занимају са куповањем хране. Ти су врло галантни купци, јер увек илаћају по неколико новчића скупље од других. Но уједно су и мајстори на мери тако, да сељаке немилице оштетују. Тим неваљалцима, желели би, да полиција своју пажњу поклони.

Нре неки дан овајјепозив разаслат неким знатним кућама у Земуну и околних вароши. Окружницу потписаше: гг. М. Ивић, В. Василијевић, И. К. Сопрон и А. Д. Јоиановић, а датирата је од 29. јула. Она гласи: Овде се је склоиило друнггво, које хоће петролејску раФинсрију на акције у Земуну да з ш, -г де. У ту сврху учтиво Вас иозивамо, да иаволите том подузећу као оеновач придружити- се. Ио стручном испитивању и величини тога посла од потребе је главница од 100.000 Форината, која ће се прибавити издавањем 1000 комада акција но 100 Форината. Уииеане квоте на овај се начин наилаћују: о °/ 0 при унисивању, 20 °/ 0 четрнаест дана но позиву на уплату, 25 °/ 0 три меееца поеле уплате друге своте. Кусур од уписане главнице уплатиће се по потреби уељед закључка главне скуппггине, но никако пре шест месеца од дана, у који је/грећа квота положена, и то у дваиут са трОмесечним роком. Све су акције за основаче задржане , којима ћсте се и Ви успоредити потписани се надају. Само у елучају, ако основачи не би упиеали све акције, позваће се на јавно упиеивање. Оеновач је само онај, који нај.мање 10 акција упииге. Као што је рсчено, при уписивању има се оУд од уиисанс суме цоложити. Катсо приетупнице тако и иоложене квоте на признаницу да примају на то су овлашћене : Т11тедионип,е у Земуну, Панчеву и Новом Саду, Иучка банка у Нанчеву и Бачка банка у Н0В014 Саду, као и г. Паја Ианајотовић у Митровнци.

Што Вас позив^мо да приступите овом подузећу као основач, на то нас је побудила Ваша позната тежња за напретком у народно-иривредном погледу, особито у колико се тиче развитка домаће индустрије; јер о хасни, која ће отуда по подузимаче бити, о томе није од потребе да Вама говоримо. У том обзиру довољно је кад споменемо згодни геограФички положај Земуна; имајући то пред очима, сваки ће увидити , да ће од тог подузећа лепе .хасне бити. Та подунавске кнежевине познате су као предели, где се најбољи сурови материјал добија, а ми видимо како га Иештанци и Бечлије проносе крај наших обала, па нам га шаљу израђен да га трошимо. Дакле већ сама добит на подвозу претсказује знатну хаену од тог посла. Није од мале користи по наше подузеће и то, што је испало за руком, да овдашња петролејска Фабрика г. А. Д. Јованевића са свим справама и материјалом ирелази у својину друштва, дакле ће оно моћи одмах, како ее устројило буде, почети тај поеао радити на своје име. По закљученом уговору ова ће радња остати још годину дана у садањем здању, а неће се плаћати кирије. Поеле једне године прееелиће се у сопетвени стан, који ће се подићи на месту, које је још бољег положаја. Овде треба још и то навести, да је г. А. Д, Јовановић не само са знатном сумом друштву као основач пристуиио, него ће иодузећу нашем уз то још и посветити своје стручно искуство. Позивајући Вас повторно на нриступ нашем подузећу као основач , молимо да изволите до 13. авгуета о. г. нам Ваше мнење на знање дати. Овај је рок стављен основачима, а у случају потребе позваће се ио том на јавно унисивање.

Зсмун. (Званично.) Од стране земунског мађиетрата позивају се сви они од овдашњих становника, да се пријаве конекрипционој комисији, ако хоће да се поетаве због телесне елабости у ред исмочиика (ннвалида); они џак, који имају какву молбу да поднееу , или на што да се жале, нека се пријаве до конца овог меееца иолитичном оделењу овдашњег мађиетрата. — Сутра у понедељак 4. августа у 10 сата пре подне продаће се јавном дражбом у овдашц»ој ФерФлегемагази 138 мерова ћумура и 459 Фунти стара гвожђа. — У уторак 12. авт\ држаће се код овдашњег мвђиетрата лицитација ради давања иод закуи наплаћивања таксе од ношења песка са земунеке адице. Та се аренда да на две године н четири месеца, -п—у ноиедеоник 12. авгуета држаће ее код регименте у Митровици дражба зфог купљења шишарки у региментеким шумама. — У недељу 10. авгуета даје ее у Старом Па, зову тамошн.а апштчнека дагдаа ва трн годнне под аакуп, — Код панчевачке нолитичке онштине уцражљено је меето дпевничареког ниеара еа месечиом платом од 3(1 Фор. Иети имаће да водп рачуне о општинеком приреау и друге онштинеке пиеареке поолове има да врши. Рок пријаве траје до 8. о. м. — У еелу Буковцу код Варидина унражтона је меето немачког и ерпоког општинеког учитеља оа платом од 200 Форнпата, Гок је прнјави до 3. септембра о. г. — У понедед>ак 18. о, м. биће у еелу Јакову варадпнеке пуковније дражба ради грађарског посла у износу од 817 форината н 92 новчића код тамошње армицнје, — Прекоеутра у уторак нродаће ое у земун-. еком контумацу више етарих растових греда.

Панчево. 2, авгуета. (о. д.) Могу нам јавити, да је јуч 1 , ради евеца добар довоз био, и то понај. вишо могло се купити поби, од к >јв јп у вар >ш д > 510 вагана донешено било, а ван вароши поједтцг куиише 1то више. Из јутра нлаћало се 1.60 ваган, но после кад ее почелв боље довозити, иопуетншо на 1.55 , и но ту цену највише јо купљено. Сама је зоб јуче варирала у цени, другим етрукама чвре. то се држе; житу од 3.50 до 4.50, наполици до 3 фор., јечму 1.80/90.