Žena dvadesetoga veka
390
јело зготовљено, и колико га је узето. Тако, месо из кога су повађене жиле и кожице, пи варива, као пасуљ, грашак, и сочиво, очишћена од њихове кожурице, вариће се лако; ту се неће желучни сок гонити да пробија кроз месне кожице и кроз кожурице од варива, што би било узалудна мука, и одуговлачење варења. Још ћу додати да је за олакшицу варења јела потребно умерено их мастити, пошто маст не трпи никакву промену у желуцу; маст је ту као у некој чекаоници, докле је не приме црева да с њом поступе даље. Ако се у чекаоници накупи више масти, она смета радњи желуца; и прави је ред за желудац да се узима меса и онога што је с њим олично (рибе, јаја, млека, ит. д.) заједно са зрнима, шећером, и машћу у умереној количини.
Што се тиче обиља хране, то је ствар врло различна; то зависи од начина како живимо, од наших навика, од нашега кретања, од количине рада који морамо свршшти; а зависи и од начина како је јело састављено, што може бити према температури различито; кад је хладно, узеће се више јела маснога, једно што се тада лашње може сварити, а друго што ће нам то дати више топлоте и заштитиће нас од утицаја хладноће; напротив, кад је врућина, ми ћемо умерпти наше унутрашње сагоревање, мање ћемо дакле је-