Žena

РА ПЕЗНА 81

она уме и како она уме, то и тако не може нико, ко није домаћица. За њене послове треба имати смисла, разумевања, окретности, енергије, истрајности и љубави. А може ли помагачица имати праве љубави к послу, 2 Не може никад као домаћица. Ма како та помоћ била своја, она је за сам посао туђа. А обично бива, да туђа помоћ наплата је скупа.

У се и у своју снагу ослања сеи вредна домаћица и никад не малаксава, јер схвата свој позив и положај. На много шта морала би руком одмахнути, ако жели, да добије подваљав. Али јој је тешко одмахнути, јер онда не би била — домаћица. И не би јој људи смели рећи: Поштована домаћице!

Кад је то име увелико стекла, долази горди човек, да јој у раду помаже. То обично бива под старије дане његове, кад ее доста наживео и науживао, и кад мисли, да у њему после дуга искуства може бити сад пећ оличен и човек и жена, или ни човек ни жена. Уосталом, кад дође доба, да п жена по кући само шушка, нека се не замери то ни чичи, да по кући шушка.

Права домаћица ради по кући од првога дана до последњега, не тражећи за тај свесрдни рад свој никакве похвалне дипломе. Домаћица је с правом горда на само ово своје име. За њега ће заложити сву своју физичку снагу. Но ту није доста само физичке снаге, него мора доста и умне снаге утрошити, макар и у својим обичним домаћим пословима, ако хоће да јој послови иду од руке, и ако жели, да ужива добар глас вредне домаћице.

= Е

У селу К. живео је трговац Нова. Имао је обичан сеоски дућан, свега у њему, а од свачега помало. Он је запамтио још неколико старих, добрих година, кад је у ратарској кући био скупљи новчић, него јаје или два клипа кукуруза.

Трговац Нова прилагодио се прџликама и умео је са светом на селу, јер је п сам био са села.

То, што се код Нове само по себи разумело, није се могло равумети код његове жене. Онаје кћи вишег државног чиновипкл, одрасла у вароши пи у

ж