Žena

ЖЕНА 179

девојка, кад извезе бар оно најмање, она два слова или листа“, да и то личи, дабогме, на њу. Али и на јединствено народно обележје у домаћој вештини нашој у боји и цртежу.

Оно што је самостално, свет достојно и награђује. Тако можемо споменути, да је у Прагу лањска изложба тканина, ћилимова, уопште наших белих, свилених, платнених и вунених предмета, дивно прошла. Овде није реч о самој производњи тих предмета, већ и о њиховој самосталној уметничкој страни, у цртама, шарама и бојама.

(ве ово је знак, да је наша домаћа вештина још увек на добром путу и да Бе се тога пута држати и даље. А откако је створен савез Орпкиња као вадруга, можемо у том правцу иматп још више наде и поуздања. Јер је тај савев узео на себе и задатак, да утиче на усавршавање и ширење наших женских рукотворина и вевова. 'Гиме ће, дакле, и сама уметничка страна наше домаће вештине више добити.

Његуш је рекао: Где се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи. А ми бисмо на крају могли рећи: Где не везе у кући женскиње, та је кућа

мање српска кућа.

ТУЂЕ МИСЛИ.

Месец април ствара цвеће, али мај га бере. » Више ми вреди дим у мојој кући, него ватра на туђем огњишту. # Простота у животу, језику и обичајима дају народу снагу. Луксуз и извештаченост у језику и разњеженост слабе народ и доводе га до пропасти.

Ко се стиди онога што није стидно, а не стиди се онога што је у истини стидно, тај је на странпутици и врља у пропаст,