Žena

ВЕНА 198

Жена пронашла крилатицу.

У Хаметиду пронашла је једна Американка Мис Тод крилатицу, која је, како јављају, издржала пробу и јако је хваде. На њеној крилатици упада у очи, да су крила у два правца савијена и да су васвим елична тичијим крилима.

Српниње у Америци.

У једном американском листу налазимо ову белешку: У Синсинату станује много нашега народа, готово из евију крајева Српетва, но највише из Баната (од Вел. Кикинде и Мокрина). Није дуго, да ву се тамо настанили, а и бројно и просветно подижу се: Имају читаоницу, друштва „Соко“ и „Светозар Милетић“, а круну свега: црквено-школеку опћину, за коју су ратовади не само свесни Срби, већ и Српкиње су у великоме броЈу долазиле на скупштине, да. потпомогну идеју за цркву и школу. Па и само друштво „Соко“ имаде леп број Соколица (гђе и грце: Даринка Мрвичин, Милка Глишић, Ленка Ле сковац, Катица Лазарева, Милица Јовић, Аница Кордина, Лела Мијатова и друге). Све оне, као и сви прави Соколови, старају се не просто гимнастиком ослажити тијело, но читаоницом, школом и црквом просветити се и ојачати своју и своје деце душу. Међу нама нема ни једнога капиталисте, сви смо радници и тешко заслужујемо кору хљеба; но црква и школа нужне су нам, да се не изгубимо у овој туђини, да се духовно кријепимо и евој нараштај у српскоме духу васпитамо.“

Франџусна анадемија и жене.

У прошлом (2. броју) „Жене“ донели смо вест, да је знаменита научарка госпођа Кири била предложена за члана француске академије, али је пропала са два гласа. Џоштоваоци госпође Кири спремају се да је наново кандидују. И господа, академичари нашли су се у великој неприлипи. Није им лако да по други пут одбију госпођу Кири, а бојс ес, ако отворе врата француске академије женскињу, шта ће онда мушкарци, јер је број француских академичара ограничен. (тога су сад изнели предлог, да оснују на француској академији женске оделење, које би имало 40 чланица. Дакле, ипак господа академечари хоће да остане и на даље подела на мушкиње и женскиње .