Žena

194 | ЖЕНА

Напредовање француског женскиња.

По најновијим статистичким податцима, и то званичним, у Француској женскиње еве јаче заузима разне гране занимања, што еу их до недавпо искључиво заузимали мушкарци. У Француској се за последњих 40 година, од 1866. до 1906. године број становништва није много променио, али се јако изменио круг занимања мушкараца и женских. Број женскиња, што зва ничи, учитељује и птаче самостално зарађује, порастао је за 69 постотака; од 4 милиона 641 хиљаде порастао је на 1 милиона 698 хиљаде. Жеема самосталних индустријалаца има 2 милиона 254 хиљале. Број жена самосталних трговкиња порастао је за тих 40 година са 950 хиљада. Код поштанских и брзојавних звања у Француској раде 22 хиљаде женских као чиновници. Учитељица има 12 хиљаде. Има даље 138 еписатељица, 103 новинарке, 5128 лечника, 609 апотекарица. Број женекиња, које самостално зарађују свој хлебац, сваким даном се необично јако множи у Француској, и мишљење је, да није далеко време, када ће женскиње у томе бити на једнакој мери еа мушкарцима.

Проширење женсвих права у Шведској.

Из Кристијаније јављају, да је ових дана министареко веће закључило предложити екупштини законску основу, по којој се проширује право жена да буду намештене у државним службама. Џо том предлогу ће имати жене право на еве државне службе, осим владиних саветника, и не могу бити у војничким, дипломатским и конзуларним уредима. Већ од 1901. године имају жене праве, да буду у наставним уредима.

п.-

Белешке 0 здрављу,

Наше „чисте собе“.

„Чиетота је половина здравља“, каже наш народ. Па ипак ве на чистоту код нас елабо пази чак и тамо, где би је могло одаке створити. Ако само мало посмотримо наше боље ратарске куће, наићи ћемо у тим кућама „две собе, две крајности“. Чиста воба замста је чиета, и одржава се у најбољем реду, али се у њој екоро никад не живи, него се кад-год у дето уведе гост,