Žena

ВП ЕНА 195

У другој соби, могло би се рећи у оној „нечистој“, где живи цела породица, где лежи и болесник, има да ее суши комлов и чега све није. Тамо где у кући има само две собе, велики је луксуз оставити једну собу за параду. У зиму се у ту другу еобу не може увести ни гост, јер је та соба хладна као леденица, пошто се никад не греје. Ово је врло велика мана нашега народа, против које би требало свима средствима војевати. Недавно је у Новом Саду на поучно забавном Селу говорио инжињер Матић о томе: Како да зидамо кућег Имао је на уму ратарску кућу са две собе, и у цртежима приказао, како би требало да изгледа така кућа, она најмања кућа са гледишта згодне поделе, а и са гледишта здравља. По ономе плану удешено јемеђу осталим, да се обе собе ложе са једном пећи. Тим начином била би им она друга соба увек заложена, те би се свет лакше приводео, да зими употребљује и „чисту еобу,“ док лети и онако живе наши по пољу и ходницима, те им она друга соба и не треба толико. Бележимо ову ствар да скренемо пажњу на ово питање, јер се не може никако довести у склад са да нашњим временом, да народ, који има две собе, живи у једној.

Лечнични преглед пре ступања у бран. Из Њујорка јављају, како је сабор америчке државе Индијане са 61 против 38 гласа усвојио закон, по коме младожење пре склапања брака морају поднети лечничке сведоџбе, да су здрави. У случају да се докаже, да је породица било младожење било невесте заражена каквом наследном болешћу, неће се дозволити брак.

Вако да сачувамо децу од велина зла

У 2.евесци „“Кене“ донели смо упутства, како да сачувамо децу од тога, да не постану пре времена зрела и не раздражују се. Што смо тамо рекли одновило ве на храну, одело и друге телесне прилике. Сад ћемо да изнесемо пекоје душевне прилике, које у тој ствари имају важности... Треба се држати ових правила: Не треба децу остављати дуже времена саму, јер ако дете нема разоноде, одаје се опасним сањаријама п де лима. Нарочито треба пазити да дете не ост:је дуго самоу ваходу. —- Треба децу добро чувати, даих друга деца не заведу. Пази ским ее друже. Ако је могуће, треба евако дете да има евоју засебну постељу. Многа мати проводи своје време у кујни