Žena

246 ЖЕНА

Бадава је хришћанство просуло велике мисли посред нас, као оно сунце своје зраке. Бадава је хришћанство хтело да подигне жену из ропског положаја, и хтело да створи брак једнога човека са једном женом на основу узајамне љубави и равноправности, кад су економске прилике незгодне за то. Таман да почне човек братски са женом, кад поникоше такве прилике да често жена мора да купује мужа. (А то мора за то, јер је модерни човек дотерао у својој култури дотле, да не може да издржава жену.) Па кад данас многа жена човека купује, онда опет он кукавак у врло многим приликама не може да буде равноправан члан у браку. У многим случајевима било би запста човечно, да се умеша државна власт и ослободи несретника брачног — ропства.

Само под промењеним економским приликама, може да буде брак оно што треба да буде. Само ће онда моћи да се нађу они — који једно друго изаберу. И онда ће се променити друштвене прилаке и морал и љубав и све.

Али, гле! Једва сам ухватио конац, што сам га изгубио у прошлом одељку. Та ја још нисам свршио разговор о љубави. Јер ја ћу се у своје време врло опширно вратити на брак и друго и треће, али још ни изблизу нисмо свршили одељак о љубави.

Јер мислите ли ви, да је љубав увек била једнакаг И онда кад су куповали мужепп жене, и данас кад купују жене мужеве, и усред полпгамије и полиандрије и кад је сиромах, који није пмао да купи жену, служио у свога будућег таста по неколико година, и онда кад су родитељи верили малу децу и т. д. и. т. д. Јесу ли те форме имале утоцаја на љубав, или љубав на те форме 2

Него да прек "немо. Акоје ва вајду, т.ј. да се многи намргоде наово ћаскање, доста, је, за сад, оволико.