Žena

1“ ЈК БЕЈА 258

Турсви женсви часопис.

Читамо у „Бранковом Колу“: „Ове исте године, кад је почела излазити на српском језику „Жена“ појавио се у Цариграду женски часопис „Мехасин“, коме је задаћа подизати душевни и морални ниво отоманске жене. Чини се, да ће с падом старог режима у Турској, Феминизам и у Цариграду добити новог полета. Часопис излази у 2000 егземплара, и женски свет на Златном Рогу чита га с највећим интересовањем и коментира све важније ствари.

„7а

Разне белешке.

Фенсви покрет у Индији.

Напредак, што га је учинила индијска жена у последњем деценију на пољу науке и вештина одиста је велики. Многе индијске жене заслужују насушни хлеб на књижевности и новинаретву, нарочито феминистичком. Лист „Бароти“, који излази у Кадкути, издаје једна бенгалека жена, госпођа Госли. У Арахабаду уређује више индијских жена један часопис, који заступа искључиво феминистичке интересе. Женске новине излаве и у Лахори, у Делију, па чак и у Фирозпуру, који је преко хиљаду миља далеко од Калкуте. Осим тога индијске жене пишу романе, педагошка дела и баве се хигијенским питањима.

Фена у норвешвом сабору.

Као што је познато, у норвешки сабор изабрана је за поеланика и једна жена, госпођица Рокстад. Та прва жена посданик у норвешком стортингу кад је дошла први путу саборску седницу, дочекана је врло свечано. Чим се појавила у саборници, у скромнем црном оделу, саборски квестор одвео ју је на. одређено јој место, у петој клупи, а министри и посланици похитали су јој, да јој се прикажу. Саборски пак председник устао је и поздравио је прву жену у норвешком сабору топлим говором, што су сви посланици стојећи саслушали. Оседели председник рекао је у главноме ово: У историји наше отаџбине биће забележен данашњи дан, када у државном сабору можемо да поздравимо прву жену као посланика. Тај догађај обратиће