Žena

254 ВЕНА

пажњу читава света на нас. Мишљења ће се свакако поделити, нарочито у погледу, да ли је већ приспело доба, да ову реформу изведемо у духу бораца за женина права. Држим, да ће будућност дати нама за право и служиће нам на част, а биће од користи по политички развитак нам, што смо први, удовољили захтевима данашњег доба. — Норвешки сабор добио је тога дана много брзојавних поздрава из разних крајева света.

Енглеско женскиње за женско право гласа.

Повната је она управо очајна берба, коју води енглеско женскиње за женско право пласа. Прошлог месеца био је попис душа у Енглеској. У закону, који одређује попис, има одредба, да који нису код куће оне ноћи, кад се врши попис, не морају испуппшти пописни табак. Енглескиње, које се боре за женско право глава, издаде су лозинку: КЕ не бројимо у држави, нећемо ни да нас пребројавају“. И оне ноћи су приредиле забаве, предавања и гледале да проведу ван куће, да не би морале испунити пописни табак. У Енглеској води женскиње борбу за своје право гласа кадшто очајним ередетвима, и многи држе да оне тиме шкоде ствари, али ствар стоји евакојако тако, да ће у врло кратком року постићи оно што траже, јер је та ствар већ зрела.

Хелен Хартли Џенкинс српсна добротворка,

Американка, Хелен Хартли Џенкинс (Нејеп НагПеу Јепк)пз) поклонила је савезу уједињених Срба „Олога“ у Њујорку. кућу, у вредности од 30 хиљада долара (150 хиљада круна) Савез уједињених Срба „Слога“ основао је „Добротворни“ и културни фонд, са задатком, да по потреби материјално потпомаже своје чланове, и да шири српеку књигу, знање и просвету. Српекџ народ узео је са захвалношћу на знање поклон ове племените женске, која је само ове године поклонила около 5 милиона круна на разне добротворне и просветне цели.

Женски понрет међу Муслиманнама.

Ако је игде тешко извући женскињу из њеног данашњег потчињеног положаја, онда је то тешко код наших сестара Мусдиманкиња. Па ипак су и оне озбиљно Да да се извуку из данашњег положаја,