Žena

| |

ВЕНА 200

Како изгледа, Муслиманке су још највише постигле уРувији, бар на пољу просвете. У Русији има преко 800 реформираних женских школа, имају своју женску препарандију, коју похађа око 400 ученица. Тамо имају женскиње већ од дужег времена женски лист Алени Нисван. У европској Турској почео је у последње време такође жив покрет женскиња. И оне имају у Цариграду од нове године свој лист, и почеле су да излазе на удиц“ са танким велом на лицу и не онако замотане као до сада. Већ само ово значи код њих велики напредак. Оне траже да се оснују за њих женске више школе, да не морају похађати француске и американске заводе.

Нас понајвише још занима покрет наших муслиманских сестара у Босни и Херцеговини. Оне ако и немају евога листа, пишу у књижевном листу Гајрету (лист за друштвене послове и за народно просвећивање,) који излази у Сарајеву под уред ништвом Османа Ђикића. Нарочито су тамо излазили чланци под насловом: “Живот Мусдиманке, а написала га је Мунира ханума, свршена рушдијанка (приправница). У опште је у Гајрету, излазило више чланака из женских кругова, који су расправљали женска питања, нарочито су тражили женску препарандију. Гајрет је просветно друштво наше браће Муслимана у Босни, а то друштво и издаје именовани лист „Гајрет“. У про: шлогодишњој екупштини Гајрета известио је одбор, да се њихов лист све више проширује међу женекињем, и да све то више новчаних прилога стиже из женских кругова, из чега се та кође види, да се муслиманско женскиње почело будити, И у земаљском сабору Босне и Херцеговине, било је речи о оснивању мусломанске женске препарандије. Ми се надамо, да ћемо о покрету нашег муслиманског женскиња, нарочито што се односи на Босну и Херцеговину, моћи ускоро донети опширан извештај, а за сада морамо да се задовољимо овом кратком белешком.

Женско изборно право у Русији.

У руском сабору, думи претресли су ово дана законску основу о автономији срезова. И примљена је допуна, да при изборима среских заступника добију и жене траво гласа. Дакле и у Русији се одмотава клупче.