Žena

ЖЕ НА | 957

Као што се види, српеки народни женски савез схваћа озбиљно своју задаћу, и нема вумње да ће учинити веома, много

|-

да се поправи положај женскиња. а

Сувња на ногавице (бпре Ошоне.)

Данас се, тако рећи у цедоме свету, необично много говори о једној новој женској моди — о сукњи на ногавице. То је ношња, која личи на шалваре. Горњи део је сукња, а доњи део су ногавице.

Говоре, да је управо жена, наследника престола Немачке на, своме последњем великом путовању осетила веома јако, колико су сукње незгодне, и говорила је, кад се и опет крене на далеки пут, да ће на том путу новити чакшире или нешто едично, Онда је један знаменит кројач дошао на ту мисао, да скроји „сукњу на ногавице“ и у Паризу се нашле прве женекиње, које су прихватиле ту ношњу.

И шта се догодилог 'Та је нова ношња наишла на тако силну опозицију, да сличну опозицију није посдедњих десетина година изазвала ни једна женска ношња. Кад посматрамо како је изгледала модерна сукња, коју су „модерне женскиње“ у последње доба носиле и још и данас носе, заиста се морамо чудити тој опозицији. То је била сукња уска, налик на џак; доде спутана, тако да није било могуће у тој сукњи ићи него је женскиње у тим еукњама управо секакутало као врапци и заиста изазивало смеј И баш после таке моде долази онака опозиција против сукње на ногавице. Ермил Фаге, знаменит француски петоричар, члан француске академије написао је у листу Годоа чланак о сукњи на ногавице. Он каже, да та сукња ослобађа женекињу једну руку. До сада је женскиње носило у једној руци торбицу, кшшобран, новац и пуно ситница, другом је руком подржавало сукњу. Код вукње на ногавице та друга рука остаће слободна. Жена у сукњи на ногавице може се лако кретати и у разним приликама може и потрчати. Сукња на ногавице штити жену од праха, од ладног ветра, те је са здраветвеног гледишта много згоднија од досадањих сукања.

Мора се признати, да у овим речима има доста истине. Сукња на ногавице, није она женска ношња, која је удешена са здравственог гледишта, да јој не може бити замерке, али није ни заслужила онакву опозицију, каква се са много страна подигла против ње,

.