Žena

||

258 '“ КБ ЕБА

Многе су девојке морале да побегну од раздражене светине, која је за њима викала, вређали их, па их чак гађала каменицама и мућковима.

У Шпанији у Мадриду светина је толико демонстрпрала против женскиња, које нови сукње на ногавице, да је разрушила и неколико дућана где су се те женске напослетку склониле. Председник подиције мадридске стао је на врло слободоумно гледиште. Наиме изјавио је, да је крој сукње приватна стварјеваке женскиње, и кад покрива њено тедо, нема права нико да је напада, стога је препоручио полицији да узме ту нову моду у заштиту. Кажу, да је то учинио у до говору са министром председником. Један француски лист подсећа, да кад су Бугари у деветом веку прешли у хришћанство и дошли у додир са папом Николом [, у оно доба носиле су Бугарке панталоне, те ву многи тражили од папе да то забрани Папа је тада одлучио да ништа не забрањује и изрекао је, да је за епав душе Бугаркиња свеједно, новиде оне сукње или пан тадоне. Што се самога спора тиче, на сваки начин ово згражавање некојих мушкараца биће да је због тога, што онп траже за себе нарочито право да носе панталоне. Међутим, кад добро промислимо, излази, да су многе женекиње и до сад но силе а и данас носе - и ако невидимо — панталоне, а многп мушкарци сукње.

љанна коса

„Лепа коса. спада у најважније услове женске лепоте. Зато су многе женске са слабом и рђавом косом принуђене да носе лажну косу и надокнаде оне дражи које им природа није подарила. Па чак и оне, које имају лепу косу, по тиранеким заповестима данашње моде носе уметке од туђе — лажне косе. На тај начин створила се једна велика трговина са косом и по: трошња је тако огромна, да се у Европи не може да нађе довољно те тако тражене и скупо плаћене робе. За трговце се данас пружила једна сјајна прилика да д'ђу де велике количине овог артикла на јевтин начин. Ту је прилику дала једна велика несрећа човечанског рода — куга, која данас бесни тако страховито у Кини. По читаве хиљаде народа умире дневно од ове опаке заразе и вешти извозници користили су се и том невољом да нађу себи зараде. Они секу мртвацима косу и про дају је европским трговцима. Пород жалосног порекла овог женског украса долази још и опасност од оне тешке заразе,