Žena

406 ЖЕ НЈА

научили ја и њена мати, него, чини ми се, тако јој је остало од бога. Молин вас, има још кад учити и научити оно што јој треба. Кад видим оне малише мушкарце из првог разреда, како иду све двоје по двоје улицама и вичу на сваког ко им близу дође: „Ђубим руке!“ мене хвата грозница.

— И ви се не шалате 2 — пита ме.

— Сасвим вам озбиљно говорим.

— И ви сте је крстили Јуца2

— А да како ћу 2! Тако се звала њена баба. — А слуша ли вас кад сте је тако запустили 7

— Шта кажете; Слуша ли мер Мислите, кад јој што кажемо, да ли учини Но то бих волео видети, да јој што заповедим ја или њена мати, па да сместа не послуша"!

Мој кум и његова жена некако се значајно згледнуше. А она пита: — Па вашто се онда бије с децом2

— А како ћу јој то забранити 2 Зар да јој забрањујем оно, што још послушати не може» Кад је које дете дира, нек се брани, а ако она нападне, право је да добије. Кад дође кући крвавим носом, мати је лепо опере, а ја је само питам: Боли тег Јуче те није много болело, јер да те је много болело, ти би „павила, да тији сад не равбију нос. Но од неког доба бива то већ ређе.

— Вабога, куме, а зар то није дивљачки 2

— Па помало и дивљачки, али не волим ни оно одвише фино. Да имам више времена, ја бих тражио, па можда и нашао ону златну средину, али овако...

— Дакле, не волете „кунстове“% — поче она и опет, и поново удари у смех.

Повле неколико дана запавио сам, да мала 80ранда зна још много већих кунсгова. Кад јој неће да учине какву ситницу, легне на земљу, цичи, дречи и дотле се бацака ногама, док не поплаветни. Али родитељи њени обично не дочекају крај. Доста је да се само зарумени од пакости, па јој већ попуштају, јер је доктор казао да је нервозна, није јој ни срце сасвим у реду, па не сме да се узрујава. Мала 80ранда је чула, кад је мати њена причала то својој

Ра