Žena

Ћ ЕН А 429

ћице, они су подигли и материјално и здравствено стање народно. | |

У нашем народу је исто тако, ако не још јача потреба да се сељачко женскиње колико толико образује, и за то је Друштво за чување Народног Здравља узело иницијативу, да стварањем школа за домаћице укаже на један пут, којим ваља ићи у подизању благостања народног“.

Школе за домаћице има у Србији већ више, и по правилу требало би школско време да траје 3 месеца, од 1. септембра до 1. децембра, али су ти курсеви трајали према приликама и краће време, 6 недеља до два месеца. Наставници су у тим школама: Домаћица, која предаје предмете који се односе на рад и одржање куће, стаја и дворишта. Срески економ предаје предмете, који се односе на вртарство, воћарство, негу живине и домаће стоке и прераду њихових продуката. Лекар предаје негу тела, негу породиље и мале деце, зравље и болести домаћих. Учитељ предаје читање, писање и рачун; свештеник веру, празноверу и морал.

У Србији помаже те школе „Друшво за чување народног здравља“ држава и срезови. Ми се, на жалост, у Угарској и другим крајевима слабо можемо надати да ће нам држава помагати такве школе са српским наставним језиком. Било би природно, да школе за домаћице узме у програм српски народни црквени сабор и донесе уредбу о њима, али за овај мах нема изгледа за то, јер је тај сабор одузео припомоћ и оним вишим девојачким школама, које постоје. Код нас би остало да ту ствар узму у руке наше добротворне женске задруге и друге наше женске, па и мушке установе, а нема сумње, да би и наше родољубиве и имућније црквене општине, па можда и некоје политичке општине, притекле у помоћ.

У идућем броју „Жене“ изаћи ће програм школе за домаћице, који је установљен у Србији, али није потребно да се ма у ком погледу држимо строго шаблона. Треба приступити још прве зиме оснивању тих курсева, Не мора бити свуда много