Žena

ВЕНА 481

О браку јер у том питању живимо у мраву. (Озбиљно ћеретање.) Од непознатог писца.

Ви сигурно мислите, да сам већ прп крају овога ћеретаљња. То не! Али обећавам, да неће више дуго трајати, док уђем у појединости, и тако рећи, отпочнем оно, што сам управо хтео да кажем. Само ми дозволите, пре но што пређем на саму ствар, да још проћаскам мало о браку уопште.

У Аустралији и Африци има дивљачких племена, где нема грчких младожења, нити уседелица. Највише ако њему или њој одгризе дивља звер ногу или руку, па због тог не улаве у брак. Код нас је некако обратно. Многи се здрави не жене; али се жене сви одреда, којима треба бесплатна болничарка.

Но није о томе реч. Хтео сам да утврдим, да се код многих дивљих племена одреда удају девојке чим савру. а то бива тамо већ од 9 до 18 година. Негде саврева девојка већ у деветој години, и кажу, да тамо не можете наћи заосталу девојку, уседелицу од 14 или 15 година.

Узрок је томе врло прост. Хотентоту, који се жени од 18 година, не треба ништа. Узме девојку за руку, и одведе је у колибу свога оца, и тек доцније гради себи засебну колибу.

Што се тамо сви људи жене и све девојке удају, томе је уврок у њиховим приликама. А што се код нас тако миоги не жене и тако многе не удају, томе је узрок у нашим приликама.

Рекао сам већ, узме је за руку и одведе) је. Тиме су свршене све церемоније. А она не кокетира, не објављује у новинама да би се удала за таквог и таквог богатог младића. Пусти да јој расте коса, и тиме даје свакоме на знање, да је сазрела и да може да се уда.

А како је код нас, Отац стиче пре свега мираз, стиче га у очајној борби, кадгод законитим, кадгод и незаконитим средствима. Онда треба набавити девојци