Žena

ВЕНЦА 44Л

кохолизму и глупости» Треба привреду удесити на здравој основи као што је у Аустралији и Северној Америци, и онда ти осигурани и здрави људи неће се бојати деце. Код нас постоји сасвим наопачки систем. Сиротиња, и то умна и здравствена сиротиња има обично много деце. Овде не сматрам богатство за главну ствар, него здрав ум и здраво тело. Треба већ једаред да схватимо закон о наслеђивању крви. Код животиње и код биљака трудимо се да однегујемо најбољу фелу, само код људи бива обратно. Било би време да народ не буде више бојажљив и кратковид, него да почне једном у томе правцу препорођавати се, иако је тај посао дуг и мучан !

Професор Вернер Сомбарт писао јео нашим бригама у ствари размножавања људства. Он каже: Свет је почео и опет да се брине о својим потомцима. Труди се да подигне вредност, квалитет потомака тиме, што хоће да забрани женидбу пијаницама, умоболнима, као што су то некоје америчке државе и учиниле. Но свет се брине данас и о томе да регулише број потомака, брине се, да ли један народ бројно опада или се множи

Сомбарт критикује једну немачку законску основу о сатирању клице порода, и исмева данашњи морал, са кога полази та законска основа. Он каже: Велика већина боји се да број рађања и број становника не опадне. Тај страх је данас највећи у Француској. Али ја питам, зар је прираст становника баш тако потребан, и зар је тако благодатан као што ви мислите» Је ли то збиља тако велико зло, ако становништво опада, или се бар не множи» Сомбарт испитује: Одкуда то да народи гледају у јаком множењу свој спасе Он каже: Владар и капиталисте имали су свога интереса да имају много народа, који ће да их брани и да им ради. И тако се развио онај морал да је грешно и кажњиво све оно, што је управљено противу јаког множења народа. Њему изгледа управо смешно, кад види с каквим поносом статистичари јављају, да је број народа порастао са толико и толико душа. Са гледишта одбране, може то бити оправдано, али само дотле, док народ, који је мањи по броју, мора стрепити да га подјарми други народ, који је јачи по броју. Иначе Сомбарт доказује, да Европа не би могла дозволити, да на пример Немачка, која се тако јако множи, слисти са лица земље Француску, која је застала, па и опада бројно.