Žena

450 ЖЕНА

други мушки лечници лечити болеснике. Ово је прва Српкиња докторица на Приморју, па је срдачно поздрављамо и желимо јој сваки успех у напорној лечничкој служби“.

Српска Женска Добротворна Задруга у Митровици.

Добили смо извештај и завршни рачун горње задруге за год. 1910. Задруга броји 50 чланова оснивача, 140 редовних чланица и 15 чланова помагача. Задруга има иметка 17.104 круне, а осим тога рукује фондом од 4.000 круна. Чист приход тога фонда употребљује се за српску православну децу у Митровици. Председница задруге је госпођа Александра Милутиновић. 1910. год. издала је добротворна задруга потпоре сиротињи 1.344 круне, а прилоге и милостиње 150 круна. Задрузин иметак повећан је ове године са 415 круна. о

Американке за право гласа.

Американке, које се боре за право гласа женскињу, а нису га још извојевале, неће да изостану иза својих друга у Енглеској, те и оне приређују уличне демонстрације. Недавно су приредиле велику демонстрацију на њујоршким улицама. Њујорк још није гледао тако што, те све улице беху пуне радознала света. Силне жене и девојке се биле постројиле у групе по занимању. Само ратоборних домаћица био је читав батаљон, Исто таку велику групу сачињавале су жене, које су добиле награде у утакмицама у трчању и пливању. Носиле су силне заставе, табле са разним натписима и многе слике, које су приказивале развитак женскиња од почетка цивилизације до данас. Уз поворку тих многих жена свирало је неколико свирачких зборова. На почетку тој дугој поворци јахала је на великом коњу Браун-Браквелова, вођа женскињу, које се бори за право гласа, а уз њу друге јој у вођству Ана Спенцерова и Хана Фордова, свештеница. Американке се уздају, да ће таким великим демонстрацијама извојевати себи пуну равноправност са мушкарцима.

Женско изборно право.

У новије време усвојили су сабори активно и пасивно право гласа за женскиње у четири америчке државе, и то;