Žena

ЖЕНА 581

на којима болесник највише лежи. Затим треба та места препрати шпиритусом и чекати док се не осуши. Затим се та места, на којима болесник највише лежи, намаже белим вазелином, После овога може болесник лежати 24 сата на. једном месту, а да се не оједе.

Сушица код праља.

Талијански лечник Готи износи, да се при прању рубља у извесним случајевима може врло лако запатити сушица, јер је много рубље заражено. Стога видимо, да на пример у Паризу највише праља гине од сушице (75 %). Но у Милану (Италији) је друкчије. Тамо гине од сушице 6 до 6),% праља. Др. Готи мисли, да је то стога, што се у Паризу сасвим друкчије поступа при прању него у Милану. У Паризу узимају праље рубље одмах у руке, а у Милану меће се рубље у џак, те се тај џак са рубљем прво добро прокува и онда га тек изруче и перу. Ови назори др. Го-– тија врло су вероватни, и добро би било, кад би све наше домаћице имале ово у виду, а нарочито тамо где у кући

има болесник.

Белешке из домазлука.

Да течење буде мекано. Месо од маторе живине или животиње буде мекано кад испод меса, пре но што га печемо, успемо чашу коњака. Коњак се неће осетити, а месо ће бити мекано. Го се може постићи и на други наз1а У вече се месо опере, увије у чисту крпу и мете се на млако огњиште или у пролађен рерн. Кад се тако месо другог дана пече, лакше омекша.

Зелен тасуљ у сирћетиј. Млад зелен пасуљ треба · неколико минути прокувати у сланој кључаној води. (У сланој води зато, да пасуљ задржи зелену боју.) Прокувани пасуљ се мете на сито, док се вода не оцеди. Кад се вода оцеди поспе се на дно једног каменог посуђа грубо самлевен бибер, на то се и мете један слој зелена пасуља, онда