Žena

660 __ ЕНЈ

тарњу вредност дам, допустите ми, госпође, да се сетим мојих лекарских успомена; испричаћу Вам по нешто, неколико. мањих животних епизода, које са радошћу чувам међу успоменама.

Пре неколпко година путовао сам с једним малим друштвом у Швајцарску. Шут нас је водио у лечилиште Касах, једно од најлепших места на свету. Власник, богат човек, са оправданом охолишћу пока. зивао нам је особито "уређење купатила и лечилишта, које је смештено у велелепном врту (и сам врт спада у ретке примере). Пролазећи поред тенис-места, опависмо једну витку, танку, младу женску, која је са особитом вештином и слободним кретањем управљала ракетом. На питање наше. ко су у овом милом друштву, вођа нам са осмехом одговори, да је то његова породица, и још додаје, да му је та мила млада девојка својих 18—19 г. млађа кћи, која је сад баш свршила вишу девојачку школу и ужива ово слободно кратко време, јер ће скорим ступити у црвени крст. На питање зашто баш у црвени крст, Швајцарац једноставно овим речима одговори: „ја зје 11155 јегпеп епе оше Мишбег, ипа епе 1#псћисе Наизттац уогзјеПеп 21 Коппеп, ипа епа!ећ, ит п дет ВаПе, даз5 чје ттсће ћејтајеј, етеп Вегш! 2 безнеп, млаз г Ошск ипа Гебепзтеиде сежмаћи.“ (Она мора учити зато, да би могла бити добра мати и ваљана домаћица, а и зато, ако се не уда да може имати у животу занимања које ће јој занимање донети среће и радости у животу.) Ето, госпођо! то је програм будућности једне ћерке богатог милионара Швајцарца.

Друга станица, где хоћу, госпођо, да Вас одведем, јесте један велики ново саграђени манастир. Грдно вдање, дугачки, пространи ходници, велике собе; где се калуђерице учењем и образовањем баве. Таква је то околина, где се поједине одликују не само својим рођењем, својим друштвеним положајем, него п душевном чистотом и моралном врлином, код којих само љубазна реч влада, код којих душевна врлина сваку страст одбацује. У овој кући сваки тихо говори и глас је према сваком умиљат и захвалан.

Посећујем једну тешку болесну калуђерицу, која