Žena

О Е А | 661

је услед велпког губитка крви Оледа као восак, више је сенка, него ли човек. Спас болеснице изгледао је да вавиби само од тешке и доста опасне операције. Ову изјаву примила је како болесница тако исто и игуманица у Бога се уздајући, без икаквог узбуђења, вамо је једну жељу извравила, да операцију извршим у самом манастиру.

во згодно место много мп је пружило; изабрана широка дворница још никад не беше употребљавана; вид на једној страни беше од дасака, које су биле белим лаком намазане. Пошто је ујутро све већ било спремљено за операцију, ступивши у болесничку собу, болесница је већ лежала на носилама, које подигоше четири калуђерице. Кренусмо се. Болесница ми са приврженошћу држи руку, кров широки ходник мирно се приближујемо операционој сали; они који нас сретну с поштовањем се клањају и прекрстивши се у ред стају. Поход у једанпут стаде; с изненађењем видех, да кров отворена врата ступамо у капелу манастирску. Полутаму осветљавају свеће на олтару, код олтара свештеник у орнату прима поход. У широкој дворници капеле беше мноштво калуђерица и сви клекоше, када свештеник уз звук звонцета свето причешће даде болесници. Можда никад нисам тако истински, тако вероватно осећао у моћ вере над душама, као у овом часу, и радо признајем, да се никад нисам тако близу осећао нашем Свемогућем Богу, као у овом дирљивом призору, у кругу ових добрих душа, и немам разлога да побијам, да је и мени ова дирљивост нагнала суве на очп.

Свршивши успављивање у позадини, изненадих се јако, када сам видео, пошто се отворио покретни вид, да је у продуженој капели с намером подигнут овај други олтар, операциони сто, на коме ми лечници принашамо жртву ес помоћу Божјом, у служби човечанства.

Док смо ми овај човечански, али узвишени посао вршили, безброј калуђерица клечало је пред олтарем молећи се Богу да нам пружи помоћ у нашем послу, и верујте, да сам у тим часовима тај осећај носио у грудима, да никад нисам Богу милији посао вршио,