Žena

ЊЕНА 668

јој ноге склизну, паде и почне се котрљати све до доле. Због неописаних болова, који су настали у трбуху, није се могла више дићи и сваки покрет неподношљиве болове је проузроковао. С њоме се то догодило, услед чега настаје крволипња у унутрашњости отекотине, које може и животу да нашкоди. Дизање болесника и однашање често је у оваким приликама немогуће; једно што су могли учинити, однели ву болесницу у једну колебу, која је била на једно 20 25 корачаји, где су је на свеже сено по ложили. У таким случајевима често хоће да се појаве страшни знаци запалења трбушне опне, и болесника, је онда немогуће отправити. Ту, у такој околини нађох болесницу други дан, где сам стигао у помоћ. са абистентом, једном болничарком, прибором за операцију, креветом и са другим потребним стварима. Да је потребна брза операција, увидео је одмах и мој тамошњи колега, и бев сваке сумње био је тог уверења, да је болесника за време взапалења трбушне опне немогуће носити.

И тако се деси, госпођо, да смо у најлешшем божијем храму, на обали тихог потока, у шуми, која је одјекивала у ушима песме малих птица, под ведрим небом поставили наш сто и вршили над женом животну операцију. Заиста, диван и великодушан посао беше; бројим га међу најлепше и најпесничкије успомене. И судба беше повољна, болесница је наскоро овдравила, и са пуно хвале сећала се на сеновити одар, где је повратила, добила свој живот и здравље.

И зашто се све то догодилор Зато, јер беше неко у породици, који је бесправно и непромишљено, да не кажем, без душе, узурпирао себи моћ, да је и у лекарским стварима одлучивао о судбини једног члана у породици, из које се опасности тај члан за длаку спасао, а да није умро. „Лепо је, госпођо, да једно лице, душевно надмоћније, даје правац у породици, али нарочито наглашујем, да у лекарским стварима само онда нека узима себи право одлучивања, ако је зато стекло потребно знање учењем и

вежбом. »