Žena

662 | _ ПЕИИЕ

Што ми је душу тако пуно испунило великим осећајима, овим још није било све исцрџено. За време лебђења између смрти и живота, док још нисам могао рећи, да нам је болесница изван сваке опасности, дању ноћу мењајући се, клечале су по две калуђерице, и без престанка молиле су се Богу са њиховом чистом душом и оданом молитвом за милост његову. То уверење, што сам за то време стекао у кругу калуђерица, није ни једини пример у животу лекарском, та имао сам прилике још и у младости када сам био у иностранству, а п овде код куће — у Црвеном Крсту, живећи у њиховом кругу и радећи с њима заједно, окупити један читав низ докумената о њиховој ревности; од тог доба, па све до данас, свагда нас милобрдне сестре уверише о њиховој верности, ако би човека каква судбина или болест снашла. ва време мог дугог искуства дубоко сам им загледао у душу, и била то болничарка, или учитељица, свагда су ме тиме увериле, да уверење, верно вршење дужности увеличава божанствену мирноћу и срећу и сазрева нам у души, да се наша нечиста близина не може никад приближити тој чистоти и узвишености.

=

Сада ћу Вас, госпођо, једним великим скоком одвести у један други тжрам, у најлешши храм, где је на олтар просвете негда лекар принашао жртве. У трему, где хиљаду јела сачињавају стубове ове готске цркве, где је свод плаво небеско царство, црквену песму певале су божје птице уз пратњу жуборења потока, горе у долини Карпата, у купатилу Иглава, у величанственој домовини стољетних јела.

___ Једна отмена пештанска госпођа имала је оток у стомаку, који је требала по савету лекарском да оперира. На жалост, лекарски је савет одбацила по наговору једне старије жене из родбине, која је у лекарским стварима врло много вредила у тој породици; операција је изостала и болесник је тражио помоћ у јеловитом пределу од балжамованог ваздуха. Једног лепог, топлог, летњег дана, усред шетње по шуми, ходајући по стрмом земљишту, догоди се, да,