Žena

670 ВЈЕ НА

мораш пити толику пивушину п вина2 Да сп доливено буре, па би било много, а камо ли кад си човек. Могао бих ти баш нешто и преписати, али ти напред кажем: ако се не оканеш пића и толиког пића, штета да трошиш новац на лекове.

Вељку није мило што му ћосави дечко каже, али се у себи понајвише чуди: Откуда га овај доктор из Београда познаје 2

Па га пита: — А познајеш ли ти мене, господине 2

— Не познајем!

Доктор му преппса лек, још једном га посаветује како да се влада, и ако баш мора бити, колико највише сме пити, и то само прво време.

Кад Вељко плати, колико му је доктор тражио. хтеде већ да пође, али се нешто домисли п застаде!

— Слушај, господине! Ево ћу ти радо платити још толико, колико сам ти дао, али да ми још нешто кажеш. Кад ме не познајеш, а и ја мислим да ме не познајеш, кажи ми: откуд ти знаш, како ја живим п колико пијем 2

Доктор се лако насмеши, па му онда каже: — Видиш, пријатељу. Кад бих ја тебе одвео на неку њиву, па бих ти показао на њој кржљав, бедан плод, ти бп одмах казао: — Овај домаћин плитко оре, овај домаћин већ годинама није фубрио. И можда бп се по плоду још чему досетио. Ти би све то казао, а дап не познајеш домаћина, и не би се преварио.

А кад сам ја тебе прегледао п видео, колико ти је повећано срце, колика ти је раширена јетра, п видео све друге знаке, не треба да те познајем, па да ти кажем, како нерасудно живиш. Је си ли ме схватио

— Јесам, господине, и хвала ти!

Уз пут се почешао по глави, и почео да верује, како ти доктори могу ипак некога врага знати. Алп ако је тако, онда је с њиме заиста зло. Вар ако продужи по старом, да не може дуже живети од највише три месецаг Не жели, да жпви вечито, али да је три месеца мало, то ће и луд признати. И поче овбиљно да се заверава у себи: — Нисам сеу вину и ракији ни родио, не морам у вину п ракији ни умрети.