Žena

ВЕНА 671

Онај доктор га је баш озбиљно поплашио. Алп хоће да изветри и страх, као што изветрп п вино. Целим путем нпје ппо ништа, алп кад с вечери стиже у своје село дође му у главу мисао: — Је лп још ко год чуо, да је жив човек дошао из сватова у своје село, а да није отпшшао мало у крчму, да продужи, него се стровалио у кревет, као каква мајка 2!

Није нп одлавпо кући, него закићен рузмарином оде у крчму. Али ма шта било, више од чашице две вина неће попшти нп за главу. А чашицу две вина слободно му је.

Кад је пепио другу чашицу, наручи литру пи поче у себп да грди-доктора. Бадава, види се да је још дете. Оп пе познаје какав је рачун с пијаницом. Да је мало вшше читао књига, он бп гпао да прави пијаница може тешко да се уздржи од пића, али ппак може. Алпи чим попије другу, трећу чашу, онда вину три хале из њега, п после не тражи рачуна. Наравно! Данас још како му било, а од сутра ништа. Ама пп капи. Бог убпо, ако окусио. Таи доктор је казао, да је најбоље ништа. Дакле сутра ништа.

Био је узнемпрен и запста је намеравао, да одржп реч. Но хоће ли моћи! Не зна нико, зашто оп мора да ппје. Алп опет зато неће; ма шта бпло, неће. Гајдаш је засвирао, али он стистуо зубе и вели у себи: — Нећу, ни данав нећу. А пеће за то, јер му поглед застао на ону дугачку кућу преко пута... Гледао је он ту кућу сваки дан, па му не дође ништа на памет. Алп сад му излази пред очи чика Ставра. И тај је пио, пио, док му не почеше пзлавити пред очи црне пеге, па онда бубе п пацови. Напослетку је кидао одело са себе и умроу лудилу. То чека и њега. Наслонпо се на лакат, п сад се сетио, да је и њему већ неколико пута до сад замаглило испред очију, и да су пграле пред њим црне пеге. Само он то није узимао на ум, а проћи ће ин он, мора проћи као Ставра.

Гледа на сто, а по столу пспреваљиване чаше; весело друштво седи у дну стола. На њега нико п