Žena

ЖЕНА 698

Када се исповедала „сестра Тина“, дознали су од ње и ону тајну, коју нису могли да прокљуве жандари целог среза. Довнали су, са чега је пре 20 година полудела лепа Стана. Вељко п његова 1

друга хтедоше мало да је поплаше, мало да јој с освете што је тако горда. Прерушише се као знане зубе, и уђоше јој ноћу у комору. Вељко је био коловођа. Кад запалише у соби „театорску ватру“ (грчку ватру), Вељко ју је прерушеним гласом позвао да бира. Бирај ма кога, али једног од нас мораш; кад ти се не допада ни један момак у селу. Њу су пробудили из сна, и кад је сагледала сву страхоту, срушила се бев цика и крика на под. Они су пре тога отровали и псе, да могу слободно ући.

Она друга двојица нису увели ствар онако страшио, као Вељко. Ко јој је крив, што се баш онако поплашила. Они то нпеу хтели. Али је Вељка гризло п пекло. Он је хтео да поправи свој грех и да је узме чак и онда, кад је пореметила памећу. Ниву му је дали. Да се пријави жандарима, пије имао смелости. Зато је „морао“ да пије. ИМ зато је онако страшно уздисао. Па може ли бпти агодније тесто од њега, па кога се може умесити назаренр 'Гребао је само да духне згодан ветар, па да пм као зрела јабука падне у крило.

Сестра Тина дознала је све потанко од Вељковог друга, који је био трећи гвоздензуб. Она је била у оно време удовица, којој су многп раскалашни младићи поверавали тајне. Њена је кућа била згодно билониште и ва крађене ствари. Али се она покајала п „поверила је“.

Била је и она тамо, кад су нашли у јендеку пијаног Вељка. Назаренски старешина наредио је, да Вељка пренесу преко, код њега. Он је задржао п сестру Тину и још једног брата, који је био вешт да придобије, а други нека иду да свршавају мобу.

Онога дана, пред вече, пробудио се Вељко код назаренског старешине. Чело главе његове седела је Типа. И он ју је знао из | дана, можда пзближе, но што је требало. Внао је п то, да је поверила.

Кад му је рекла, шта је било ноћас с њим,