Žena

672 ВЕНА

не гледа. Да ли да пде кућиг Већ поче да се мигољи, када и опет засвпра гајдаш.

— Штатосвираш2 — пита га, тек да нешто пшта.

— Па ето, чујеш! Маргино коло.

И запста свира Маргино коло. Вељко од миља ватвори очи. Свирају Маргино коло, а он да иде кући2г! Подиже главудлупи песипцом о сто п викну: Десет литри вина!

Ујутру, после оне ноћи, поранили су назарени да иду у мобу. Имају у друштву млада човека, који је требао да служи војску, али није примио пушке. Христос је казао апостолу Петру, да се не дотиче оружја, јер ће иначе од оружја погинути. А бог каже у шестој својој ваповести: Не уби! Цар каже уби, а али је божја старија од цареве. Мора слушати бога, и није хтео примити пушке. Већ је три године због тога у ватвору. Његова браћа пназарени надгледају му кућу да не пропадне, а мобом му раде вемљу.

Кад су зором полавили на мобу, виде у јендеку, у близини велике крчме, пијана човека. То је био Вељко. Вабио је носом у блато, и по томе су знали да 6 пијан. Да је болестан, он би лежао на леђа, пли бар са стране, а не потрбушке.

Застадоше и почеше да се договарају. Сигурно ће га однети његовој кући, јер воле да се покажу душевни. Тим би добила њихова ствар. Али неће. Као што врана баци око на стрва, тако су они већ бацили око на Вељка.

Не требају здрави лекара, него болесни. Не иду ни у назарене људи здрави. 'Тамо одлазе понајвише онп, који су душевно илп телесно пропали. Иду у „нову веру“ да се лече п преобравзе.

Језупте су постали силни, богатп, упливни, јер су умели да употребе згодно тајне, које су дознавали при исповести. И код назарена постоји псповест, опширна псповест. Ко ступи у њихово друштво, мора се исповедити старешинама. То је потребно за спасење душе, п они свакога псцеде као лимун. Њима су познате све тајне, свп злочини.