Žena

676 ЖЕНА

Ти су бројеви сравмер од много хиљада испитивања; уосталом састав млека јако се разликује као нпр. може у неком млеку бити маст 2:—4:3% , авотне материје 3-—4%,, млечна шећера 8:6- 5:55 п соли 0:6–0:9%.

У млеку има и гасова као: кисеоника, азота и угљена дпокепда.

Маст у млеку се налази у облику малих кугли ца. Тих куглица је у 1 кубичном мплиметру млека просечно 5:5 милијона. 'Та велика количина малих масних куглица узрок су, те је млеко непровидно, јер се светлост о:бија од тих куглица. Млечна маст је масло. Млечна маст је лакша од млека. Густина њена износи 0:90987 – 0:9187; зато те куглице испливају на површину млека. Највеће куглице пзађу на површину већ после 2—8 дана ако је млеко остављено у миру, што после скидамо као павлаку. Најмање куглице ми при дужем стајању млека не могу се из њега издвојитп. Азотте материје су у млеку најважније беланчевине. 'Го је кавеин, албумин п глобулин млечип. Свеколиких азотних материја је у млеку приближно 49: од тога је 8%, кавеина, и 0:59, албумина млечног као п мала количина глобулина. Беланчевине су у млеку потпуно растворене.

Млечни шећер (лактова) је сличан шећеру од шећерне репе, п даје млеку, сладак укус.

Испаримо ли малу количину млека, па онда оно што нам по испарењу остане, спалимо на пламену, добијамо пепео млека, у коме су све солп минералне. Анализом пепела установили су хемичари какве соли садржи млеко, но то за нас овде нема велики значај. У млеку од здравих крава превлађују соли калијеве, а млеко од туберкулозних крава садржи много више кухињске соли.

Млеко свеже помужено садржи такође и велики број бактерија. И прп веома пажљивој мужи, при великој чистоти стаја и крава бива у 1 кубичном центиметру свежег млека 2.000 170.000 бактерија. У већини случајева су то бактерије млечне киселине (Вас из аска Таснст), које растварају шећер у млеку