Žena

ЋЕ НОЛ 677

на угљену киселину п млечну кивелину, те тим начином слатко млеко постаје кисело. Ова бактерија, није организму људском шкодљива, ма да могу међу њима да буду п бактерије разних заразних болестп, но о тима ће још бити речи. Млеком се хране сисари у најранијој својој младости, јер млеко-пма све материје у оној размери, у којој их живо тело треба. Према томе млеко је идеална храна не само ва децу, већ п старије. Млеко је са хлебом најздравија, најиздашнија, као и најјефтинија храна. Једап литар млека даје нашем телу толико азотних материја, колико 136 грама, говеђине, толико масти, колико 87 грама сала п толико сласти колико 836 грама шећера. Према данашњим просечним ценама стаје 136 грама говеђине около 27 потура, 87 грама сала стаје око 7 потура, а 36 грама шећера преко 8 потуре. Дакле ва другу храну, коју нам пружа литра млека, морали би да платимо на пијаци 37 потура, а лптра млека кошта просечно 20 до 24 потуре. Према томе у другој храни плаћамо хранљивост много скупље но у млеку, са тога гледишта је млеко скоро упола јефтиније од друге хране. И ма да млеко још није код грађанства нашло ону употребу коју заслужује, ипак се доста троши. Највише млека се потроши на селу, но у последње време јако скаче и његова потрошња по варошима.

Најпримитивнију трговину са млеком проводе у неким крајевима Италије. Свакп дан тамо доводе кравари краве у варош п сваком потрошачу помузу пред његовим очима толико млека колико желп. Тим начином добијају купци и гаранцију да је млеко потпуно чисто, али ипак се потрошачи буне противу тога на чина продаје млека, јер прво помужено млеко има мању вредност, од доцније помуженог. Хемичари су нашли да прво помужено млеко пма око 2%, масти, а последње 5%. -

Но није много боље ни код нас уређена продаја, млека, млекари пду на неким местима колима по вароши и из дрвених судова продају млеко. Али и ми смо већ па неким местима почели да вршимо продају млека по упуству Холанђана, Данаца и Шведа, и организовали смо по њиховом начину продају млека.

А