Žena

ВЕНА Ко 651 Исто тако човек, који нема циља, Кроз свој живот цео неодлучно лута, Лутању његову никад краја нема, Јер га странпутице скрећу с права пута.

Што компас бродару, то је циљ човеку: Компас одређује стране овог света, Циљ пак показује прави пут живота: Идимо по њему, ништа нам не смета!

Јелка. =

"Кена и народно просвећивање. Мита Клицин Нови Сад.

Сви народи око нас напредују у просвети. Сваки се народ жури, да што више искорачи, јер ехваћа, да ће се само тако моћи да одржи, ако у просвети напредује. Што је који народ више просвећен, тим је јачи. У тој утакмици на просветном пољу мора да узме учешћа и српски народ, јер ће иначе пропасти. Српеки народ много је заостао, а на њега ву зинуле и хала и врана, да га прогутају, али он ће одолети свима навалама, ако свој рад на просветном пољу појача што већма може. Жалосна је истина, да је у нашем народу број неписмених врло велики, а то је најбољи доказ, да је у просвети јако заостао. Та заосталост у просвети узрок је свему злу, које наше народно стабло подгриза. У многим крајевима немамо школа. У неким крајевима посећују српска деца несрпске школе, па не могу добити потребно образовање, јер им се не предаје на матерњем језику. Али ни школа сама не може да учини све. Деца излазе ив ње у доба, кад им мисли лете на сто других страна, па забораве и оно, што су у школи научила. Зато се мора просвећивање народа наставити и ван школе. Код напреднијих је народа просвећивање ван школе добро организовано, па се стога постизавају вјајни успеви. И у нас се у последње време опажа живљи рад на просвећивању народа, али у

РЕЈ