Žena

706 ЖЕНА

тим срећнији, што му се удовица више пати овде на земљи. По последњем попису душа у Индији има данас око 26 милиона удовица. Од тих 10 хиљада још није навршило пету годину живота; 5 хиљада удовица су старе од 5 до 10 година, а 275 хиљада их је испод 15 година.

Смрт малог јунака.

Из Берлина јављају врло занимљив случај. Једна ратарка из Нилеса (на Рајни) отишла је у варош Тријеру да пазари. Код куће је оставила двоје деце, петогодишњег синчића и трогодишњу ћерку. Деца су у подне ишла на железничку станицу да дочекају матер, али су се забунила, па су отишла у поље, где су их чак сутрадан у подне нашли. Дечак је своју малу сестру увио у своје хаљине, па ју је то спасло од смрти, а он је умро као јунак.

афуа. Белешке 0 здрављу.

Целивање мртваца.

Место поштовања правих верских обичаја, наш народ поштује и примењује разна сујеверја, која су врло штетна по здравље.

Наш народ верује, да би се огрешио о душу умрлога, ако га не би последњи пут целивао.

Љубљење и целивање умрлих је по здравље врло штетно и опасно. Јер чим неко умре, он почне да прелази у трулеж, у њему се развијају разнолике отровне клице и цело тело постаје отровно —- заразно. У толико пре, ако је дотични умро од какве заразне болести.

Зато треба напустити тај опасни обичај. Целивањем умрлог не одаје се никаква већа пошта, пажња и љубав, али се сигурно тиме може нанети велика опасност по здравље свију оних, који то чине. Тиме се може још једно веће зло створити, а то је, да и ви оболите.

Обилажење болесника Чим се ко разболи, а нарочито ако је то неко из угледније и богатије куће, сви се утркују, ко ће пре отићи код њега, ко ће му боље понуде однети. Неки, а тих је мали број