Žena

ЋЕНА 107

одилазе зато што заиста осећају неки бол и дужност према болеснику; док други иду: неко тек да види, шта ради, да би могао даље причати, неко што ће се почастити; неко обавезан; неко због препоруке; неко да му да савета за лечење; а неко и што га мрзи. Главно је, дакле, да се скоро код сваког болесника нађе пуна соба разноликог света по полу, по добу старости, по здрављу и осећајима.

И сви ти не само што болеснику нашкоде: кварећи му ваздух у соби, нудећи га час овим час оним, запиткујући га о свачему, разговарајући о свему ономе што је болеснику чак од штете, ишчуђавајући се његовој болести; но они, врло често, нарочито ако је болесник боловао од какве заразне болести, пренесу ту болест на себе или на своје укућане.

Зато у интересу оздрављења самога болесника и здравља својих укућана не одилазите код сваког болесника, а нарочито који болују од заразне болести. А и онде где одете, не задржавајте се дуго, сем ако хоћете да болеснику помогнете, одмењујући укућане, и не радите ништа друго, сем оно што је лекар наредио. Из календара „Здрављак“.

Како да се не заразе деца при пиђу воде2

Код школе и на јавним местима где су постављени бунари, догађа се врло често, да деца и одрасли пију из једне чаше или суда, те се тим начином шири многа зараза. То је питање данас решено. У Дражђанима на хигијенској изложби, било је постављено више модела, како треба да изгледају таки јавни бунари. Код таких бунара је могуће да се човек напије, а да не употреби никакву чашу или друго посуђе. То су водоскок (шедрван) који бацају млаз воде у висину и то у згодној дебљини, те човек треба само да стане на згодно место, отвори уста те да се напије. На једном истом бунару може бити више таких млазева, на којима се може напити. Бунари се могу удесити, да млазеви воде искачу стално, а могу се удесити мале славине, које се по потреби одврћу и заврћу.

У Немачкој поставили су већ многе таке бунаре код школа, као у Дортмунду и другим местима Било би добро, када би и наше општине почеле да размишљају о овоме, и постављају у школским зградама таке бунаре, који ће спречити заразне болести, које долазе отуда. када многи пију из једнога суда.