Žena

А 2 НА А 148

за нову хаљину, обиђе све дућане, ЛР јој панесу на тезгу п што требају п не требају, па излазе несвршена посла. Хоће још да се промпеле. Воде п по две другарице да пм буду саветом на руци. А кад се тиче мужа, мање равгледају и промишљају, п за час је готов посао. Ово важи у истој мерп п за мушкарце.

Човека је уопште врло тешко познатп. Тешко п онда, када носи сукњу, тешко гаје познати п кад је у чакшпрама. БАРЕ сам већ, да су људигап женскиње у обичним прплркама једнаки. У тим обичним прплпкама раде сви по неким општим прописпма. И баш онп п оке, којп мање вреде, труде се да у тим обичним прпликама, изгледају бољи. Није пм тешко да се покажу учтивпји, правплнији, љубавнији, јер осећају, да ће тпме показати свету своју вредност, кад је другим чиме и онако не би умели да покажу. А пма пуно мушкиња п женскпња веће вредности, који одбацуј ју ону спољну љуску, оне обичне форме, јер им је то мрско. Зато на забавама и баловима необично тешко можемо повнати п мушког п девојку. Тамо иде по неком наученом такту не само пгра, него прилично п све друго. А данашњи човек је прилично паучен да говори онако како не мисли п како пе осе ћа, а да п најмање не поцрвепп.

Ја сам негде опшшрно писао о овој ствари, такозваном „васпитању“, по коме један другога ценимо, и рекао о томе ово:

С нашим васпптањем догодило се нешто, што се догодило са орловим пером и лисичјим репом. А сво како је то било. Испрва је овај или онај ловац убио орла, па је у знак тога заденуо за свој шешир орлово перо. То је ушло полако у обичај, те кад људи видепто на нечијем шеширу орлово перо, рекоше: „Ово је добар ловац“. Но чим је дошло дотле, одмах се напло људи, који нису били добри ловци, али су ипак заденули за шешир орлово перо, не би ли и они изгледали као добри ловци и на јефтин начин дошли до неког гласа. Но тога не би доста. Орлово перо не упадале више тако у очи, те су многи почели да носе ва шеширом лисичји реп, п то су носпли највише