Žena

144 ЊЕРА __

они, који лисице ни видели нпсу, а камо ли да су је убили. Ето то је бпло с орловим пером п лисичјим репом, а тако је нешто слично бпло в васпптањем. Добро васпштан човок, човек племенита срца п узвишене душе, не само што неће никоме учинити криво, не само што неће никога вређатп, никоме досађивати, никоме сметати, но ће свакоме где год може, бптп на помоћи и биће пун обзира п услуге чак п према онима, које не познаје. Понашање добро васпитаних људи било је дакле благо, предусретљиво, пуно обаира. То беше оно „орлово перо“, по коме сп могао познати добро васпштане људе. Но доцније се нашао многи п многи, у кога није бпла баш племенпта душа, али је и он задепуо „орлово перо за шешир“, управо рећи и он је почео, да се понаша као добро васпитани људт, пе би ли дошао до лепа гласа. И успех беше огроман, тако огроман, да је за мало дошло и овде до претеривања, мал нисам рекао до — „лисичјег репа“.

Равуме се, да п овде „лиспчји реп“ носе на видику већином они — који ни труни права васпитања нису ималп.

"Ко пшта данас: Шта радиш» Ко те пита: Коме сп још учпнио какво добро Нико. Нека си влобпа срца, покварене душе, нека још дубље тураш у воду онога, који се већ дави — пзговорићеш се. Главно је, да свакоме са смешљивим лицем дубоко скпнеш шешир п довиквеш: „Вавда вама на услузи слуга нижајши“, или: „„Бубим руке“! Онда си у очима света добар човек — васпитан. Нека сп сто пута познат као варалица, треба само да метнеш мараму на уста кад тп дође да зевпеш, и онда ће ићи о теби глас, да сп добро васпптан, та за Бога пун сп и препун обзира према другпма.

Дабогме, да су људи одиста племенпта срца према слабим женскима пмали највише обаира п били им на помоћи пи услузи. Алп ко тражи то данас, данас у добу „лисичјег репа“ 2 Ако знаш правило: како "на ипгранци треба да ухватиш женскињу за руку, (т. ј. ва мали прет, а не за читаву шаку), ако знаш,