Žena

148 А ВОЉЕ

да наведем два-три прпмера. Може неко да буде добар човек, а рђав муж ако му се погледн не слажу, са жениним а може неко да буде врло рђав човек а да вадовољи као муж своју жену, ако им се погледи слажу.

Неко је наппсао књигу: У обрану Ксантипе. То је она жена, коју цео свет представља као узор рђаве, чантраве жене. Та је жена загорчавала живот великом филозофу Сократу, великом пријатељу човечанства, великом мученику, који је мирно и хладнокрвно претрпео смрт за своја начела. Тако стоји ствар, кад узмемо Сократа као човека. Али је писац оне књиге посматрао Сократа као мужа. Био је рђав муж. Од хиљаду жена једва бп једна била крај њега О А сретна би била крај њега само она, која би обожавала не само њега, него и његова начела и била кадра да жутвује све за та начела, као што је он жртвовао.

Кеантипа је била жена сасвим обична п била би може бити добра обичном човеку. Али је она гледала Сократа како је занемарио себе и своју кућу и ишао да проповеда своја начела Ишао је да поправља свет, а заборавио је на своје домаће. Често рђаво одевен, неуглађен долазио је из друштва свој"х пријатеља, где су кад год били и пили п више но што треба п дуже но што треба, Кесантипи се није допадао такав муж, и кад су га пријатељи допраћали ноћу кући, она им је сручавала на главу суд с течноћу, која им није била пријатна. А они су јој се осветили, што су јој у својим спибима овековечили име и оцртали је као најгору жену.

Пре много година ишао сам са мојим пријатељем по шеталишту, кад нас је задржала једна госпођа. Била је то удовица једног нашег публицивсте п новинара, који је умро и оставио је у спротињи.

Она је питала мога пријатеља, којије такође био публициста и новинар: -- Је ли петина, господине, да се ви женитег2.

— Истина је, госпођо!

Место да му честпта, онаму рече сасвим хладно: “Као ме је, господине, ја сам вас до сад поштовала и држала да стеви поштен човек, а сада на жалост видим, да сам се преварила. ј